« Бременността по седмици и месеци

Непосредственно, след положителния тест за бременност и потвърждението на бременността от Вашия акушер-гинеколог мога да Ви кажа:

Честито, намирате се в първия триместър на бременността! Бременността се разделя на три триместъра, всеки по три месеца, през което време Вашият организъм се променя, а организмът на плода във Вас расте. Важна част от Вашите ангажименти през този важен за Вас период е редовното посещение при акушер-гинеколога Ви.

Когато посетите Вашия лекар за първи път (през първия или втория месец на бременността), се уверете, че имате събрана следната информация, тъй като той ще се интересува от:

- Вашия менструален цикъл (включително продължителност и дата на последната редовна менструация)

- контрацептиви, които използвате или сте използвали

- лечение (прием на лекарства през последния месец или прием на медикаменти по повод на хронично заболяване)

- алергии, които имате такива

- семейна история за генетични заболявания, раждане на деца с увреждания в семейството, внезапна смърт на дете в рода

- наличие на спонтанни аборти или мъртвородени деца от предишна бременност и други.

Какво трябва да направите през първите месеци от бременността:

- трябва да получавате всички жизненоважни витамини и минерали всеки ден. Жените се нуждаят от много повече желязо, когато са бременни и понякога е трудно да го получат само с храненето. Консултирайте се с Вашия лекар какви витамини или мултивитамини за бременни да приемате.

- започнете прием на 400 микрограма (0.4 мг) фолиева киселина дневно. Достатъчното количество фолиева киселина в организма на майката намалява шансовете за развитие на някои вродени дефекти. Ако планирате Вашата бременност, е добре да започнете приема на фолиева киселина няколко месеца преди да забременеете.

- яжте здравословна храна. Необходими са Ви плодове, зеленчуци и зърнени храни (като пълнозърнест хляб или бисквити). Яжте богати на калций храни (като кисело и прясно мляко и броколи), тъй като бебето Ви се нуждае от калций за здрави кости и зъби. Избягвайте да ядете много мазни храни (като масло и тлъсти меса). Изберете по-нетлъсти храни, като обезмаслено мляко, пилешко и пуешко месо без кожата или риба.

- увеличаването на теглото през цялата бременност трябва да е около 10-12 кг. Изследванията показват, че жените, които трупат прекалено много килограми по време на бременността, са заплашени от затлъстяване и след това.

- спете достатъчно (опитайте да получавате 7-9 часа сън всяка нощ). За да не си нарушавате нощния сън, е добре да се храните най-малко три часа преди лягане, да правите упражнения или да ходите през деня и да избягвате дългия следобеден сън през деня. 

- движете се! Всички редовни, ниско натоварващи упражнения са добри за вас и Вашето бебе.  

- ако имате здравословен проблем, говорете с Вашия лекар за това как Вашите здравословни проблеми могат да окажат влияние на Вас и Вашето бебе. Ако имате диабет, е важно да се контролира нивото на кръвната захар. Ако имате високо кръвно налягане, трябва да го мерите всеки ден.

- консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете каквито и да е лекарства, хранителни добавки или други продукти.

- не използвайте много горещи вани, джакузита или сауни. Високите температури могат да бъдат вредни за плода или да доведат до припадък.

- не използвайте ароматизирани женски хигиенни продукти. Бременните жени трябва да избягват ароматизираните спрейове, дамски превръзки или интимни гелове. Тези продукти могат да раздразнят гениталната област и да увеличат риска от инфекции на пикочните пътища или от гъбична инфекция.

- не пушете. Кажете на Вашия лекар, ако пушите. Отказването на цигарите е трудно, но можете да го направите. Посъветвайте се с Вашия лекар за помощ. Пушенето по време на бременността повишава риска от преждевременно раждане - раждане на малко бебе, родено твърде рано.

- не пийте алкохол. Спрете да пиете алкохол, ако го пиете редовно. Експертите посочват, че както пиенето на алкохол всеки ден, така и приемът еднократно на голямо количество алкохол от време на време в периода на бременността могат да навредят на бебето.

- не използвайте наркотични вещества. Кажете на Вашия лекар, ако употребявате наркотици. Марихуаната, кокаинът, хероинът, амфетамините и барбитуратите са много опасни за Вас и Вашето бебе.

Какво се случва в тялото Ви месец по месец, когато сте бременна? Как се променя бебето Ви седмица по седмица и през всеки месец на бременността? Това са въпроси, които често си задава всяка бъдеща майка.

Ще Ви представя накратко бременността месец по месец, за да добиете представа как се променя Вашият организъм и как се развива плодът по време на бременността:

 

Шести лунарен месец на бременността


Чертите на лицето на плода през шестия лунарен месец на бременността изглеждат като миниатюрен образ на новородено. Добре са развити мускулите на ръцете и краката и бебето показва силата си редовно. Периодите на активност, в които чувствате движенията му, се редуват с периоди на спокойствие. Плодът може да кашля и да хълца, движенията му се усещат като леко „ почукване“ . Очите му все още са покрити, но те ще се отворят по време на 28-ма седмица. Бебето чува гласа Ви и музиката. Вкусовите рецептори на езика са формирани. Плодът прави разлика между сладко, солено и горчиво. Фетусът се захранва през плацентата и е защитен от топлата околоплодна течност. Тя си регулира температурата и предпазва бебето от травми и инфекции. Бебето може да рита, да се обръща и да стиска юмрука си. Неговото време за спане невинаги съвпада с Вашето, понякога то може да бъде активно, когато искате да спите.

  
какво означава »

Осми лунарен месец на бременността


През осмият лунарен месец на бременността мозъкът на бебето се развива бързо и той или тя може да чува различни звуци, като познава гласовете и музиката. Натрупва се повече подкожна мастна тъкан и много скоро детето Ви ще стане сладко бебе. Тялото на бебето продължава да се развива и да се подготвя за раждането. Костите стават все по-твърди. Мозъкът и нервите продължават да се развиват, като това ще продължи и след като бебето се роди. Костният мозък произвежда червени кръвни клетки. Вашето бебе е почти готово да се роди. Органите на бебето са вече почти напълно развити, с изключение на белите дробове. Ноктите достигат до края на пръстите, но ноктите на краката все още не са напълно развити. Бебето може да има много коса или да няма изобщо, като и двете крайности са възможни. Бебето започва да се движи все по-малко, тъй като пространството му е все по-тясно.

  
какво означава »