« Шести лунарен месец на бременността

Чертите на лицето на плода през шестия лунарен месец на бременността изглеждат като миниатюрен образ на новородено. Добре са развити мускулите на ръцете и краката и бебето показва силата си редовно. Периодите на активност, в които чувствате движенията му, се редуват с периоди на спокойствие. Плодът може да кашля и да хълца, движенията му се усещат като леко „почукване“. Очите му все още са покрити, но те ще се отворят по време на 28-ма седмица. Бебето чува гласа Ви и музиката. Вкусовите рецептори на езика са формирани. Плодът прави разлика между сладко, солено и горчиво. Фетусът се захранва през плацентата и е защитен от топлата околоплодна течност. Тя си регулира температурата и предпазва бебето от травми и инфекции. Бебето може да рита, да се обръща и да стиска юмрука си. Неговото време за спане невинаги съвпада с Вашето, понякога то може да бъде активно, когато искате да спите.

Плодът продължава своя забележителен растеж и развитие. Темпът на нарастване на фетуса се забавя, но органите и системите, като например храносмилателната система, продължават да узряват. Мазнините започват да се формират под повърхността на кожата. Това ще регулира температурата на тялото на бебето след раждането. Фини косми, наречени лануго, растат по цялото му тяло. Кожата на плода е покрита от един сивобял филм - верникс казеоза, който се произвежда от мастните жлези на Вашето бебе. Потните жлези на кожата са образувани. Неговата или нейната кожа е червеникава на цвят, набръчкана и вените са видими през полупрозрачната кожата на бебето. Пръстите на бебето и отпечатъците на пръсти му са видими. Ноктите на пръстите и петите са развити добре. Пъпките на постоянните зъби започват да се формират. Вашето бебе започва да произвежда бели кръвни клетки, най-вече за борба с инфекции, както и може да реагира на докосване или звуци. Плодът може да реагира на звуци чрез преместване или ускоряване на пулса и може да забележите резки движения, ако бебето Ви хълца. Плодът се движи много този месец. Бебето все още е достатъчно малко, за да се движи свободно в течността и да променя позицията си често. Мекониумът се формира в червата на плода. Той е тъмно зелено на цвят вещество, което ще видите в първите изпражнения на бебето.

Бебето изглежда почти напълно оформено. Белите дробове на плода не са още напълно готови за външния свят. Ако бебето се роди сега, то ще прекара месеци в интензивното отделение. До края на месеца бебето ще тежи около 500-700 грама.

Бебето реагира на звукове и мелодии и можете да се опитате да пеете и говорите с него. След като то се роди, същите звуци ще го успокояват.

Матката достига над пъпа. Матката Ви продължава да расте, но Вие вероятно се чувствате доста добре - нямате вече сутрешно гадене и повръщане. Все още може да имате спазми на краката, както и леко подуване на глезените и стъпалата. За да намалите спазмите, увеличете приема на храни, богати на калций и калий. Пийте една чаша мляко преди лягане или на закуска и яжте богати на калий храни, като грейпфрути, портокали и банани.

Влагалищният секрет обикновено се увеличава, но може да има и жълтеникав цвят, както и леко да се усили миризмата му по време на бременността. Консултирайте се с Вашия лекар, ако цветът и мирисът на влагалищният Ви секрет се променят значително, тъй като това може да е сигнал за настъпила инфекция.

Вие сте натрупали няколко килограми, но оптималното наддаване на тегло е 4-5 кг. Сега имате необходимост от по-широки дрехи, така че Вашите движения да не са ограничени. Тъй като кожата Ви продължава да се разтяга, тя може да стане суха и да имате сърбеж. Хидратирането и с лосиони или кремове може да помогне за намаляване на тези симптоми. Може да наддадете с около половин килограм на седмица този месец. Бъдещият татко може да бъде в състояние да чуе сърдечна дейност на бебето чрез поставяне на ухото си върху корема Ви (в зависимост от позицията на бебето).

Вие ще чувствате повече движенията на бебето през този месец, движенията стават по-силни и по-чести. Може да имате симптоми, като лошо храносмилане, сърцебиене, кървене от венците, запек и болки в долната част на корема.

Някои жени забелязват повишен апетит около това време. Яжте, когато сте гладни. Много лекари препоръчват шест малки хранения, разпределени през целия ден. Избирайте здравословни храни и лека закуска между храненията. Това ще гарантира най-добрата храна за Вашето бебе. Здравословното хранене също помага за контрола на телесното Ви тегло.

Кърменето е най-доброто за бебета Ви. Има много ползи, както за майката, така и за бебето от кърменето. Говорете с Вашия лекар за кърменето. Ключът към успеха е знания и подкрепа. Прочетете повече информация за кърменето в интернет, в списания, книги за бъдещи родители и други.

Важно е да продължите да имате редовни пренатални грижи. Лекарят Ви е в състояние да наблюдава вас и бебето Ви. Усложненията са по-лесно да се предотвратят и лекуват, ако майката има добри грижи по време на бременността. Трябва да спазвате съветите на Вашия акушер-гинеколог и да го посещавате редовно. Ще бъдете претеглени и ще Ви се проверява кръвното налягане. Вие ще трябва да дадете проба от урина. Лекарят Ви ще провери през този или другия месец кръвната Ви захар, за да изключи развитието на гестационен диабет. Лекарят ще регистрира сърдечната честота на бебето и ще измери фундусната височина на матката Ви.

Какво трябва да правите по време на шестия месец на бременността:

Ако смятате, че имате твърде много свободно време или започвате да се чувствате прекалено апатично, започнете да слагате декорации или пазарувайте за Вашето бебе. Насладете се на другата, забавната половина на бременността. Включете и Вашия съпруг емоционално и психически. Подготвяйте се заедно за момента да станете родители.

В шестия месец на бременността трябва да носите дрехи за бременни. Материалът на дрехите за бременни трябва да бъде мек, абсорбиращ влагата, най-добре е да е от коприна или от чист памучен плат.

По време на шестия месец на бременността някои бременни жени ще се натъкнат на симптома подуване на краката, докато стоят прекалено дълго. Подуването може постепенно да се влоши и да се наложи да се консултирате с Вашия лекар.

Обърнете повече внимание и се опитайте да предотвратите запека. Яжте храни, съдържащи сурови влакнини, като зелени зеленчуци и плодове. Пийте най-малко шест чаши вода дневно. Бременната жена, която има подуване на крака, трябва да пие повече вода през деня и по-малко през нощта.

Резултатите от експериментите показват, че по време на шестия месец на бременността плодът започва да развива паметта си, слушането и способността за учене. Бременна жена трябва да започне да възпроизвежда определени текстове на музика или да говори на бебето си по-често.

Уверете се, че имате достатъчно сън, имате подходящи дейности и достатъчно време за хранене. Основният ключ е да поддържате едно щастливо настроение по време на останалата част от бременността.