« Четвърти лунарен месец на бременността

През четвъртия лунарен месец на бременността плацентата поема производството на хормоните, необходими за поддържане на Вашата бременност. Освен това бебето си произвежда част от своя инсулин и жлъчка. Бебето уринира в амниотичната течност на малки количества на всеки 45 минути. Дължината на плода през четвъртия месец достига 13-17 см, а теглото му - 100 грама.

В 12-та седмица от бременността главата на плода все още е несъразмерно по-голяма от тялото, но останалата част от тялото започва да расте все по-бързо. В действителност, бебето Ви се променя много бързо. Лицето му започва да изглежда по-човешки. Пръстите на краката са ясно разграничени, глезените и китките са ясно оформени. Външните гениталии стават видими. Това позволява да се определи полът на бебето при ултразвуковото изследване. Вашата матка е нараснала много. Тя е изпълнила таза и започва да расте нагоре в корема. Матката Ви се палпира като мека, гладка топка.

През 14-та седмица от бременността ушите на плода се изместват отстрани на главата и шията му е по-дълга, а брадичката по-видна. Бебешката кожа е нежна, розова и тънка, като през нея прозират кръвоносни съдове. Чертите на лицето и уникалните пръстови отпечатъци са налице. Тялото на плода започва да се покрива с ултрафини косми, наречени лануго, които обикновено намаляват с наближаването на датата на термина на раждане. Веждите и косата на върха на главата започва да расте. Бебето Ви може дори да суче палеца си. Костите му стават все по-твърди. Ръцете и краката се движат. Нервната система функционира и мускулите отговарят на стимулацията на мозъка на бебето Ви. Може да имате възможност да чуете сърдечния ритъм на бебето по време на прегледа в кабинета на Вашия лекар. Вашето бебе започва да реагира на външните дразнители. Ако коремът Ви се пипне от Вас или от някой друг, плодът ще се опита да се отдръпне по-далеч. Вашето бебе ще има периоди на сън и по-активни периоди, когато то е будно.

През 15-та седмица от бременността матката Ви може да се усети около 3-4 сантиметра под пъпа Ви. Започнете да се учите да спите на лявата си страна, защото кръвообръщението Ви е най-добро при тази позиция на тялото ви. Лежането по гръб или по корем след четвъртия-петия месец на бременността може да доведе до допълнителен натиск върху матката и до намаляване на циркулацията и доставката на кислород към Вашето бебче. Можете да опитате да поставите възглавници зад Вас и между краката си, докато лежите. Пръстите на ръцете и краката, клепачите, веждите, миглите, ноктите и косата са оформени. Зъбите и костите стават все по-плътни. Бебето Ви може дори да смучи палеца си и да се прозява. Репродуктивни органи и гениталии са напълно развити и Вашият лекар може да види на ултразвук дали имате момче или момиче.

В рамките на следващите няколко седмици на бременността може да започнете да чувствате движенията на Вашето бебе. В началото ще Ви е трудно да различите неговите движения, но постепенно, когато те се повтарят по-редовно, Вие ще знаете, че това е Вашето бебе. Когато почувствате, че бебето се движи и рита за първи път, го отбележете в календара си и в книгата на Вашето бебе. Вашият акушер-гинеколог ще иска да знае кога сте почувствали движенията на бебето. Споменете това при следващото Ви посещение при него. Ако това е Вашата втора бременност, може да започнете да усещате по-рано движенията на бебето, отколкото при първата Ви бременност. Има и други физиологични промени, които се случват в тялото Ви. Повишеният кръвен обем в подкрепа на развиващия се плод може да доведе до кървене от носа, а също вените по краката Ви могат да станат по-забележими. Ако вените на долните Ви крайници започнат да изпъкват, може да използвате подходящи стягащи чорапи, повдигайте краката си, когато можете, правете упражнения за бременни - те ще подобрят притока на кръв към матката.

Преминаването в четвъртия лунарен месец на бременността, т.е. във второто тримесечие на бременността дава различно усещане при всички бременни. Повечето жени през второто тримесечие на бременността са по-емоционално стабилни в сравнение с първото. Повечето бъдещи майки през четвъртия месец на бременността се чувстват обикновено по-щастливи. Вашият лекар може да Ви пусне да чуете звука на сърдечния ритъм на Вашето бебе и виждайки движенията му, Вашата бременност ще Ви се струва по-реална и това ще Ви накара да се чувствате още по-вълнуващо.

Някои жени, разбира се, изпитват и чувство на несигурност за това, което ги очаква. Други жени съобщават, че те са вече уморени от чакането, от усещането, че животът им е „задържан“, докато са бременни. Някои жени копнеят да се чувстват, както преди и да си бъдат "стария човек" отново.

Сега вече действително изглеждате като бременна. Готова ли съм да имам бебе? Готова ли съм да променя начина си на живот, кариерата и брака си? Готови ли съм да бъде нечия майка? Нормално е да имате тези чувства, на този етап, сега, когато бременността Ви е по-напреднала.

В зависимост от това колко добре се чувствате физически и емоционално, дори може да започнете да имате желание за полов контакт с мъжа Ви и да се наслаждавате на секса повече, отколкото сте го правили преди да сте били бременни. През четвъртият месец на бременността се покачва нивото на енергия и апетита ви. Причината е, че гаденето и виенето на свят изчезват. Лекарят Ви ще следи за рязкото наддаване на тегло, тъй като внезапното повишаване на килограмите Ви може да бъде сигнал за някое усложнение на бременността.

Като се има предвид, че ушите на Вашето бебе се развиват, е хубаво да слушате музика, да четете книги на глас, тъй като бебето Ви ще реагира на всичко това. Трябва да се пазите от контакт с болни от грип или настинка хора. Избягвайте задимените помещения. Помолете Вашите приятели да не пушат, докато са около Вас, тъй като могат да навредят на бебето Ви. Варицелата е друга инфекция, която може да навреди на бебето Ви, така че избягвайте контакта с малки деца, болни или контактни на варицела.

През четвъртия месец на бременността трябва да се увеличи приемът на разнообразна храна, съдържаща протеини, калций, желязо и други елементи, играещи важна роля за растежа на Вашето бебе. Дневните Ви нужди от витамин D са четири пъти повече от преди. Трябва да ядете минимални количества прекалено сладни или солени храни.