« Девети лунарен месец на бременността

Бременността е едно невероятно приключение. Всеки месец носи уникални промени в растежа и развитието на Вашето бебе. Направете си колекция от ултразвуковите снимки и описанията на това как Вашето бебе расте и се променя на всеки етап от бременността. Това ще бъде един хубав спомен за вас.

Въпреки че бебето Ви наддава бързо през деветия лунарен месец на бременността, може да откриете, че теглото Ви остава същото. Оптималното увеличаване на теглото през 36-та седмица е 12 кг. Някои майки дори съобщават за спадане на теглото с половин килограм или два през последния месец. В по-големия процент от случаите бебето застава с главата надолу. Някои бебета се разполагат по-ниско в таза в 38 седмица в подготовка за раждането. Това би трябвало да отнеме малко от натиска на матката върху гръдния Ви кош, което ще доведе до намаляване на киселините и стомашния дискомфорт. Ще се наблюдава обаче по-голям натиск върху пикочния Ви мехур, което ще доведе до по-често уриниране. Може да се чувства малко по-тромави през този месец, тъй като тялото Ви се подготвя за раждането. Хормоните, които разхлабват таза Ви, ще разхлабят всяка една става в тялото Ви, така че бъдете внимателни. Може също така все по-трудно да спите през нощта. Вашият голям корем и мислите за бебето може да не Ви дават мира, дори когато сте уморени. Експериментирайте с различни позиции и места за спане, докато се почувствате удобно.

Много жени в деветия месец на бременността имат усещане за подуване, разширени вени, хемороиди, болка в гърба, запек, лошо храносмилане, главоболие, затруднено дишане, трудно заспиване, виене на свят, запушване на носа, кървене от венците, увеличаване или загуба на апетита, крампи на краката, сърбеж на корема, горещи вълни, промени по кожата, по-чести Бракстън-Хикс контракции, умора, тревожност, раздразнителност, повишена чувствителност и безпокойство. Ако имате болка в седалището или болка в гърба, може да използвате специална възглавница за бременни, докато спите. Гърдите Ви може да се подуват, тъй като те започват да се пълнят с мляко. Тялото Ви се подготвя за раждането и може да имате силно вагинално течение. Потвърдете с ултразвуково изследване при Вашия лекар позицията на вашето бебе. Ако бебето е в седалищно положение, може да се наложи цезарово сечение.

По това време на бременността трябва да сте напуснали работата си и да мислите за раждането. Може би желанието да спрете болките, които имате по време на бременността, ще бъде толкова силна, колкото страха Ви от раждането. Бебето вече заема цялата матка - то не се върти, не се тласка напред.

Купете си сутиен за кърмене и подложки за гърдите. Подгответе се за родилния дом. Ще Ви трябват: четка за зъби, паста за зъби, сапун, шампоан, сутиен за кърмачки, няколко чифта бикини, халат, две нощници, лична карта, пренатални ултразвукови снимки и копие от провежданите Ви изследвания, вилица, лъжица, чаша. Имайте предвид, че датата на термина Ви е само прогнозен. Бебетата могат да се родят по всяко време между тридесет и седма и четиридесет и втора седмица. Трябва да сте готови да отидете до болницата. Ако все още не сте опаковали чантата си, сега му е времето. Финализирайте всички планове за грижата за по-големите Ви деца, ако това не е първата Ви бременност. Доброто планиране ще Ви помогне да направите нещата гладко, когато дойде големият ден.

В деветия месец на бременността Вашето бебе продължава да качва на тегло. То се нуждае от това допълнително тегло, за да има енергийни запаси за първите няколко дни от живота си, докато започне да суче ефективно. Неговите пухести косми по тялото се отделят и верниксът покрива кожата му. Колкото повече лануго и верникс има бебето при раждането, по-малко е то на гестационна възраст. Цветът на очите му ще се променят в рамките на следващите шест месеца. Имунната му система все още е незряла, въпреки че то получава антитела чрез плацентата и след като се роди, то ще получи антитела чрез коластрата и млякото. През този период белите дробове на бебето ще бъдат напълно развити и производството на повърхностно активни вещества в алвеолите ще се увеличи, което помага на бебето да диша след раждането.

Може да забележите, че Бракстън-Хикс контракциите са по-чести. Те могат да бъдат и по-силни и да се чудите дали раждането наближава. Ако не сте сигурни, пийнете вода и си легнете. Тази промяна в позицията Ви често е достатъчна, за да спре Бракстън-Хикс контракциите. При започнало раждане контракциите ще продължат да се усилват, дори след като легнете.