« Трети лунарен месец на бременността

През третия лунарен месец на бременността Вашето бебе преминава от ембрион в плод или навлиза във феталния период от своето развитие. Феталният период завършва с раждането на бебето.

В края на третия лунарен месец (края на 12 г.с.) дължината на плода е 7-9 см. По време на третия месец от бременността костите на бебето Ви започват да се втвърдяват и укрепват. Плодът придобива по-ясни черти, като от ден на ден все повече заприлича на истински човек. Лицето му е оформено. Главата на бебето е най-голямата част от тялото му, тя е около 1/2 – 1/3 от размера на останалата част от тялото. Главата е по-изправена и шията е по-развита. Докато главата е голяма, структурата на мозъка е подобна на тази, която той ще има при раждането.

Развиват се мускулите на плода. Вашето бебе вече си движи спонтанно тялото и крайниците, но обикновено не можете да почувствате тези движения още известно време, но те може да се видят по време на ултразвуковото изследване. Очите на бебето Ви са големи и отворени, но са покрити с кожа, от която впоследствие ще се оформят напълно клепачите. Външните уши са се образували. Вашето бебе вече има оформени ръце, длани, стъпала, пръсти на ръцете и краката. То отваря и затваря юмручета, върти главата си, отваря уста, бръчка челото си, бебето поглъща околоплодна течност и рита, въпреки че все още няма да го почувствате. Ръцете и краката на плода са вече по-дълги. Кръвоносната и пикочната системи работят и черния му дроб произвежда жлъчка. Сърдечната честота на плода може да варира от 120 до 160 удара в минута. Ако бременната изпадне под стрес, изпита силен гняв или преживее силна емоция, съдържанието на адреналин в кръвта й се повишава, преминава през плацентата и това оказва влияние и върху сърдечния ритъм на бебето. Това обяснява голямото значение на спокойната атмосфера, в която трябва да бъде бременната. В панкреаса му започват да се оформят т.нар. Лангерхансови острови - група от клетки, секретиращи инсулин и глюкагон. Бебето Ви вече има оформени стомах, черен дроб и бъбреци, които вече работят здраво. Външните полови органи започват да се различават, макар че все още е трудно да се каже дали бебето Ви е момиче или момче.

Пъпната връв е напълно формирана до края на третия лунарен месец на бременността. Размерите на Вашата матка продължават да се увеличават и може да забележите, че талията Ви също се увеличава. Ако не сте казали на хората добрата новина, бременността Ви все още не ще бъде забележима за околните. Наддаване на тегло може да е все още малко, ако изобщо сте наддали, тъй като Вие може да имате повръщане, глад, киселини в стомаха, стомашно разстройство, гадене и подуване на корема. Можете да продължите да се чувствате уморена и с намалено настроение, но дерзайте: тези симптоми няма да продължават още твърде дълго. В този период Ви е нужна много нежност, обич и подкрепа. В края на третия месец гаденето и симптомите на умора започват да се подобряват. Това се дължи на спада в нивата на хормона - човешки хорионгонадотропин. Разбира се може да се появят стомашно-чревни симптоми, като газове, запек и от време на време киселини. Повишените нива на прогестерона забавят функциите на храносмилателната система, което води до запек. Витамините за бременни с добавка на желязо също могат да причинят запек. Правенето на подходящи упражнения за бременни, приемът на много вода и увеличаването на фибрите в хранителния Ви режим, могат да предотвратят появата на запек. Приемът на газирани напитки, броколи, лук, боб и зеле може да доведе до появата на газове и до чувство на коремен дискомфорт. Яжте по-често на по-малки порции.

Други симптоми, които може да продължите да имате или да появят през третия лунарен месец на бременността, са: гадене, умора, запушване на носа и хрема, чувствителни гърди, главоболие, често уриниране, виене на свят или припадък. Гърдите Ви се увеличават и може да започнете да виждате изпъкнали вени по тях. Изпъкналите вени може да се видят и в областта на корема и краката. Това се дължи на увеличеното им кръвоснабдяване.