« Бременност

Профилактични прегледи по време на бременност   Какви профилактични прегледи си провеждат по-време на бременност   бременност прегледи   прегледи по-време на бременност     Отрицателен резус фактор и бременност  Симптоми и признаци при бременност   Какви са първите симптоми и признаци при бременност   бременност симптоми   признаци на бременност   бременност признаци   симптоми при бриминност   Ранна бременност     Термина за раждане   раждане термин   термина на раждане   как се определя терминът на раждане   Как да определим термитът си на раждане  Промени с кожата по време на бременност   Какви промени с кожата   настъпват по време на бременност   брменност и кожа   кожата по време на бременност  Бременността по седмици и месеци   бременност седмици   бременност   месеци   как протича бременността   Как протича бременността в 10-те лунарни месеца   бременност лунарни месеци  Алкохол и бременност   Как се отразява алкохола на бременността   бременност и алкохол  Отоци по краката по-време на бременност   бременност отоци   отоци по-време на бременност  Фетална морфология по време на бременност   Какво е фетална морфология   морфология по време на бременност   бременност и морфология  Тютюнопушене и бременност  

13 въпроса, описващи бременността!

Какво е бременност и какво представлява тя?

Бременността е процес, при който в матката на жената се развива т.нар. ембрион или плод. Терминът "ембрион" се използва за описване на развиващия се организъм по време на първите 8 гестационни седмици, а от 9-та гестационна седмица се употребява терминът "плод".

По време на бременността се наблюдава процес на оплождане - сливане на мъжката и женската полова клетка, последван от процес на нидация - имплантиране в стената на матката на оплодената яйцеклетка (зигота).

Бременността завършва с раждане на новородено (бебе) и създаване на потомство.

Като делене, бременността може да бъде едноплодна или многоплодна, в зависимост от това колко плода (фетуса) се развиват в матката на бременната. Многоплодната бременност може да бъде двуплодна, триплодна и т.н. Децата, които се раждат в резултат на двуплодна бременност, се наричат близнаци, а в резултат на триплодна бременност се раждат тризнаци и т.н. Освен това близнаците се делят на еднояйчни или двуяйчни. Раждането обикновено настъпва около 38 седмици след зачеването на жената или това е приблизително 40 седмици от началото на последната менструация.

Ако скоро сте разбрали, че сте бременна, със сигурност имате много въпроси, които си задавате, и отговори, които търсите. Задавате си въпроси, свързани с това как ще се промени Вашето тяло по време на бременността, какво трябва да очаквате и как да се справите с предизвикателствата, които крие всяка една бременност. Питате се колко килограма нормално се наддава по време на бременността, трябва ли да сменя режима си на хранене и работа? Кои лекарства мога да приемам по време на бременност? Ще навреди ли приемът на алкохол и кафе на бебето ми? Мога ли да пуша, докато съм бременна? Мога ли да правя секс по време на бременността? Каква козметика могат да използват бременните? Как мога да се предпазя от поява на стрии по кожата по време на бременността? Бременността е много емоционален момент за всяка една жена, която чака с нетърпение да стане майка. Ще Ви дадем отговори на тези въпроси, за да може да бъдете спокойна по време на Вашата бременност.

 

Фетална морфология по време на бременност


Феталната морфология е част от скрининга за вродени аномалии на плода, който се прави с помощта на ехографските прегледи по време на бременността. Терминът "фетална морфология" произлиза от думите: фетус = плод, морфос = структура, логос = наука. Прегледът трябва да се направи от опитен ехографист с добър ултразвуков апарат, с който се получават различни срезове и могат да се разгледат детайлно органите на растящото бебе. При това изследване се оглеждат всички органи и системи на бебето. То продължава около 20-30 минути, а понякога и много повече. Феталната морфология е високоспециализирана дейност, която може да се извърши, както с двуизмерен, така с три- или четириизмерен ултразвуков апарат. Препоръчително е всяка бременна да бъде изследвана ехографски поне три-четири пъти по време на бременността. През всеки триместър на бременността има ключови етапи, когато е добре плодът да бъде проследен ехографски.

  
какво означава »