« Тютюнопушене и бременност

Тюнопушенето по време на бременността удвоява шансовете бебето Ви да се роди твърде рано или да тежи по-малко при раждането си. Крие риск за здравето на майката и детето.

По примера на пиенето на алкохол или приемът на наркотици, пушенето също е много вредно за Вашето здраве. То може да причини сериозни здравословни проблеми, включително рак, сърдечни заболявания, инсулт и заболявания на венците. Тютюнопушенето може да предизвика очни заболявания, които да доведат до слепота. Жените, които пушат, по-трудно забременяват.

Пушенето не вреди само на Вас, но вреди и на Вашето бебе по време на бременността. Когато пушите по време на бременността, бебето Ви е изложено на опасни химикали, като никотин, въглероден окис и цианиди. Цигареният дим съдържа над 4000 химически вещества и най-малко 60 от тях са съединения, които могат да предизвикат карцином (рак). Пушейки по време на бременността, токсините попадат в кръвта Ви, а тя е единственият източник на кислород и хранителни вещества за Вашето бебе. Кислородът е много важен и помага на бебето Ви да расте здраво. Никотинът намалява доставката на кислород до плода чрез стесняване на кръвоносните съдове в цялото тяло, включително и тези в плацентата и пъпната връв. Освен това червените кръвни клетки, които пренасят кислорода в кръвта започват да вземат вместо него молекули - въглероден окис. Недостигът на кислород може да има отрицателен ефект върху растежа и развитието на Вашето бебе. Съществуват многобройни доказателства, че пушенето по време на бременността, както и след раждането оказват неблагоприятни ефекти върху физическото, емоционалното и психическото развитие на бебето и детето.

Пушенето по време на бременността удвоява шансовете бебето Ви да се роди твърде рано или да тежи по-малко при раждането си. Пушенето от бременните също така удвоява риска от раждане на мъртво дете. Жените, които пушат и по време на бременност по-често имат:

- извънматочна бременност

- вагинално кръвотечение

- отлепване на плацентата (плацентата е частично или почти напълно отделена от маточната стена преди раждането, което води до тежък кръвоизлив)

- плацента превия (ниско разположена плацента, която покрива част или цялата шийка на матката)

- раждане на мъртво дете

В по-голямата част от развитите страни около 20 % от жените пушат и въпреки че в днешно време все повече и повече хора като цяло се отказват от вредния навик тютюнопушене, жените в детеродна възраст, които са започнали на пушат, след това трудно могат да се откажат. Статистиката показва, че около една трета от жените, които са в детеродна възраст, са пушачки. Между 20-30 % от жените пушат през цялата си бременност, като 50 % от тях пушат над половин пакет цигари на ден.

Изследванията показват, че ако всички бременни жени се откажат от пушенето на цигари, броят на мъртвородените бебета, както и този на загиналите в резултат на синдрома на внезапната детска смърт би намалял с около 10 %. Не само това, но и множеството други рискове, свързани с тютюневия дим, както и усложненията и заболяванията преди, по време и след раждането ще бъдат значително намалени.

Тютюнопушенето по време на бременността крие риск за здравето на майката и детето. Пушенето на майката може също да причини здравословни проблеми и по-късно през живота на детето.

Въпреки факта, че като цяло броят на пушачите е намалял, броят на страстните пушачи на практика се е удвоил през последните 10 години, и то особено сред жените. Тази статистика е от особен интерес, тъй като е доказано, че колкото повече цигари пуши жената през бременността, толкова повече се увеличава вероятността нероденото й дете да бъде засегнато (увредено).

Ако майката намали броя на цигарите и пуши една или две на ден, тогава рискът от усложнения или увреда на бебето намалява. Въпреки това, дори тютюнопушенето на тези една или две цигари означава, че бебето и е все още изложено на вредни химикали, отрови и токсини.

След раждането на детето си около половината от майките, които се отказват от пушенето по време на бременността се връщат към вредния си навик отново в рамките на няколко седмици или дни след раждането.

Здравето на детето също може да пострада от пасивното пушене у дома. Пасивното пушене може да доведе до дихателни проблеми, като астма и ушни инфекции. Ако пушите по време на бременността и продължавате да пушите, след като бебето е родено, детето Ви ще бъде изложено на пасивното пушене през цялото си детство. Това ще доведе до неблагоприятни последици за неговото здраве. Децата, изложени на тютюнев дим в околната среда, са по-уязвими към инфекции и болести и ще посещават лекар по-често, отколкото едно дете, което не е било изложено на тютюнев дим.
                                 
За бебетата, родени от жени, които пушат по време на бременността, е по-вероятно да се родят:

- с вродени дефекти

- преждевременно (преди датата на термина)

- с много ниско тегло

- поднормено тегло за дадената седмица на бременността

- теглото при раждането им е средно 200 грама по-малко от това на родените от непушачите. Този ефект се увеличава пропорционално, като колкото повече пуши майката, толкова по-малко тежи детето

- имат лоша функция на белите дробове

- има два пъти по-голяма вероятност да умрат от синдром на внезапната детска смърт

- боледуват по-често. Бебетата, родени от жени, които пушат 15 или повече цигари на ден по време на бременността, са приемани в болница два пъти по-често през първите осем месеца от живота си

- по-често се разболяват в ранна детска възраст от заболявания, като възпаление на средното ухо и астматичен бронхит

- по-вероятно е да станат самите те пушачи в по-късните години

Бебетата, родени преждевременно с много ниско тегло, са изложени на риск от други сериозни здравословни проблеми, включително през целия им живот, като церебрална парализа и умствено изоставане.

Колкото по-скоро се откажате от пушенето по време на бременността, толкова по-здрави ще бъдете Вие и Вашето бебе. Най-добре е да откажете пушенето преди да забременеете. Но ако сте бременна, това би било една чудесна възможност да се отървете от вредния навик.

Някои жени могат погрешно да мислят, че преминаването към "по-леки" цигари е по-безопасният избор по време на бременността. Други бременни жени могат да предпочетат да намалят пушенето, отколкото да се откажат напълно от него. Отказването от тютюнопушенето е най-добрият начин да осигурите здравословна среда за Вас и Вашето бебе. Освен това, когато се откажете от цигарите, Вие никога няма отново да излезете навън и да търсите място, където да се пуши. Също така ще имате по-бели зъби, свеж дъх, по-малко петна по пръстите, по-малко бръчки по кожата, по-добро усещане за мирис и вкус, повече сила и способност да бъдете по-активна.

Съвети за отказване на тютюнопушенето по време на бременност:

- Напишете на един лист причините, поради които искате да откажете цигарите. Препрочитайте списъка, когато сте изкушени да запалите цигара.

- Изберете си един ден, в който ще кажете: „Аз няма да пуша“. На този ден изхвърлете всички цигари, запалки и пепелници.

- Пийте много вода.

- Дръжте ръцете си заети с помощта на малка топка против стрес или някое ръкоделие или любимата Ви книга.

- Опитайте се да излезе на разходка или свършете малко домакинска работа, за да поддържате ума си зает.

- Яжте сурови зеленчуци или плодове или дъвчете дъвка без захар, за да облекчите нуждата да имате цигара в устата си.

- Стойте далеч от местата, дейностите или хората, които Ви напомнят за пушенето.

- Посъветвайте се с Вашия партньор или приятел, поискайте неговата подкрепа за отказване от лошия навик.

- Не се обезкуражавайте, ако не се откажате напълно веднага. Продължавайте да се опитвате. Ако наистина е невъзможно да се откажате от пушенето, поне се опитайте да ограничите броя на цигарите, които пушите на по-малко от 5 на ден. Никога не е твърде късно, за да спрете да пушите. Всяка цигара, която решите да не пушите, ще помогне на здравето на Вас и бебето Ви.

- Някои проучвания показват, че дори умереното пушене е вредно за плода, което прави отказването на цигарите най-важното нещо, което може да направите, за да подобрите здравето на бебето си.

- Колкото по-скоро се откажате от пушенето, толкова по-добре, въпреки че никога не е твърде късно.

- Можете да получите подкрепа и съвети за спиране на тютюнопушенето от Вашия акушер-гинеколог или от личния Ви лекар. Данните показват, че консултацията от квалифицирани медицински лица може да удвои успеха Ви за отказване на тютюнопушенето.

- Ако се откажете от пушенето в рамките на първите няколко седмици от бременността Ви, имате всички шансове за раждане на напълно нормално и здраво бебе. Жените, които спрели да пушат преди средата на тяхната бременност, са родили бебета със същото средно тегло като жените, които не са пушили по време на бременността.

- Жените пушачки, които незабавно се откажат от пушенето веднага след като разберат, че са бременни, трябва да бъде похвалени за това, тъй като те имат за цел да защитят здравето на нероденото си дете.

- Силна воля, заедно с консултиране от професионалист и подкрепа от семейството и приятелите е най-добрият начин да се откажате от пушенето, ако очаквате дете.

- Бременността е за създаването на нов живот, но в крайна сметка решението дали да продължи или не да пуши е само на майката. Вашата бременност може да бъде силна мотивация да се откажете от пушенето, защото правите този избор от името на нероденото си дете, което е напълно зависимо от вас.

                                    

Още по-тревожен е фактът, че най-новите изследвания установяват, че пушенето по време на бременността не само се отразява на здравето и растежа на детето, но също се свързва със състояния, като хиперактивност, поведенчески разстройства и слаби резултати в училище на децата. Проучванията, провеждани в канадски университет в катедрата по "Психология", са открили връзката между "тежкото" тютюнопушене при майките и хиперактивните деца. Въпреки че не са били наблюдавани голям брой деца, е било установено, че майките на тези "хиперактивни" деца са пушели средно по 14 цигари на ден, докато са били бременни и увеличават броят до 23 цигари на ден след раждането.

Причината за хиперактивността на децата се дължи на факта, че високите нива на въглероден оксид в кръвта на бременната, която пуши, и в кръвта на плода го лишават от необходимия му кислород и следователно тежко увреждат и променят централната нервна система на нероденото дете.

Няколко проучвания са проведени в различни страни, където хиляди деца са били наблюдавани в течение на времето и впоследствие тествани по четене, математика, езикови умения и други.

Проучени са три различни групи:

А) деца на майки, които са пушили по време на бременността

Б) деца, изложени на пасивно пушене у дома

В) деца, чиито родители не пушат изобщо

Способностите на децата са били оценявани при навършена 11-годишна възраст и резултатите показват, че децата на майките, които пушат, изостават в сравнение с останалите две групи по отношение на четенето, математиката и общите умения за подготовка на домашните.

Освен това, заключенията показват, че децата в групата на пасивните пушачи се представят по-добре, отколкото децата, чиито майки активно са пушели по време на бременността, но не, както децата в групата без тютюнев дим.

Бебетата, чиито майки са пушели в първия триместър на бременността, е по-вероятно да имат дефект на сърцето при раждането. В Американския център за контрол и превенция на заболяванията е направено проучване, което е публикувано през февруари 2011 г. То показва, че рискът за бебета на майките пушачки за някои видове вродени дефекти на сърцето е от 20 до 70 % по-висок, отколкото за бебетата, чиито майки не пушат.

Зад тази мрачна статистика се крие невероятна възможност: можете да дадете на бебето си огромен подарък - откажете се от вредния навик - колкото по-скоро, толкова по-добре. В идеалния случай трябва да се откажете от пушенето, преди да заченете. Но ако Вие все още пушете, когато разберете, че сте бременна, не е твърде късно.