« Отоци по краката по-време на бременност

Отоците или още познати като (едема) по време на бременност е състояние, при което излишното количество вода в организма на бременната се натрупва в междуклетъчното пространство, което води до оток на тъканите. Напълно нормално е да имате лек оток на краката през бременността, защото в организма Ви се задържа повече вода. По време на бременността се произвежда 50 % повече кръв и телесни течности, които са необходими да задоволят нуждите на растящия плод.

Отоците по крайниците - краката и ръцете, е често състояние на дискомфорт при бременните, като по закона на гравитацията, те са най-видими в областта на стъпалата и глезените. Около 75 % от жените ще забележат подуване на глезените и ходилата си. Едва 25 % от бременните съобщават, че не са имали видими отоци по крайниците през цялата бременност. Промяната в нивото на електролитите в кръвта на бременната оказва също значение за преминаване на известно количество течност към междуклетъчното пространство. В допълнение за появата на отоци (подуване) при бременните има значение и увеличените размери на матката, която притиска тазовите вени и вена кава (това е вена, разположена в дясната половина на тялото, която връща кръвта от долните крайници към сърцето). Притискането на вените от увеличената матка забавя движението на кръвта от вените на краката към сърцето. Това води до застой на кръвта във вените на крайниците и до увеличаване на венозното налягане, което избутва течността от вените към междуклетъчното пространство на краката, най-вече в областта на глезените и ходилата. Поради тази причина отоците (подуването) по крайниците са по-изразени и при бременните жени с полихидрамнион (повишено количество околоплодна течност), както и при бременност с близнаци или тризнаци. За да се намали натискът върху вена кава, е подходящо бременните жени да си почиват и лежат на лявата страна, тъй като вената се намира в дясната половина на тялото.

По време на бременността отоците по крайниците (краката и ръцете) се появява най-често през третия триместър, понякога в края на втория. Те се променят по тежест в зависимост от околната температура и часовете на деня, като са особено изразени в края на деня. През лятото, когато температурите са по-високи, подуването на краката може да е още по-силно изразено.

Първите дни след раждането може да забележите, че уринирате по-често или се потите по-обилно. Така тялото Ви се освобождава от излишните течности, натрупани през бременността, и отоците по крайниците Ви изчезват бързо.