« Ранна бременност, симптоми и признаци

Симптомите и признаците при бременност са определени промени, които настъпват в организма на жената, основно под действие на повишеното ниво на хормоните, и което я кара да се чувства различно. При всяка жена симптомите на ранна бременност са различни и бъдещата майка има индивидуални усещания, но все пак има някои общи ранни признаци, които се проявяват в различна степен при всяка бременна и които ще й подскажат, че тя ще става майка. Симптомите и признаците на ранната бременност са лесни за разпознаване, особено ако това не Ви е първата бременност, тогава е по-лесно. Независимо дали става въпрос за първа, втора или трета бременност, може да има някои разлики в себеусещането Ви по време на всяка бременност.

След оплождането на яйцеклетката и оформянето на зaродиша в тялото на жената настъпват промени, както във функционирането на органите, така и в емоционалното състояние на бременната. Жените, които обичайно имат симптоми на т.нар. предменструален синдром, могат да не обърнат внимание на тези признаци, защото понякога ранните симптоми на бременността наподобят симптомите на предменструалния синдром. И ако не правите опити да забременеете, може да си помислите, че имате симптоми на предстояща менструация, а това всъщност могат да бъдат симптоми, характерни за бременната жена. При някои жени симптомите на бременността могат да се проявят много рано още след първата седмица от оплождането на яйцеклетката, докато при други симптомите се проявят много по-късно или те изобщо не се проявяват.

Кои са симптомите на ранна бременност? Мога ли да съм сигурна, че ако имам тези симптоми съм бременна? Всяка жена ли има тези симптоми? Отговорите на тези въпроси са: не при всяка жена се наблюдават всички симптоми, понякога дори и да се проявят, те се изразяват съвсем леко и в забързаното ежедневие може да не им обърнете внимание. Затова ако Ви закъснее месечният цикъл и сте полово активна жена, бих Ви препоръчала да си направите тест за бременност и да посетите Вашия акушер-гинеколог. Освен това не забравяйте, че както закъснението на месечния цикъл, така и умората, неразположението, болката ниско в корема, гаденето, повръщането, запекът и други могат да са симптоми и при други състояния или заболявания.

Най-често срещаните симптоми и признаци при ранна бременност са:

 

Гадене


Сутрешното гадене се появява като симптом на ранна бременност при около 85 % от бременните четири до осем седмици след зачеването. При някои от жените този симптом може да се прояви, дори две седмици след деня на зачеването. Понякога то се изразява в леко гадене в ранния етап на бременността, понякога е силно гадене, придружено от повръщане. Гаденето по време на бременността може да се появи по всяко време на денонощието, като невинаги е придружено и от повръщане. Гаденето може да се провокира от определена миризма или от приема на определени храни и напитки: кафе, месни и млечни продукти, пикантни храни и други. За радост на част от бременните, те не изпитват този неприятен симптом през цялата си бременност. Заедно с липсата на менструация това е сред най-популярните и най-често срещани симптоми на ранната бременност. Този симптом може да се дължи на други причини и заболявания, като хранително натравяне, стомашно-чревно разстройство, стрес, умора, прием на някои лекарства и други.

  
какво означава »

Вагинално кървене


Булшинството от жените в ранна бременност,   бъркат лекото кръвенисто течение с кървенето при менструация. Леко вагинално кървене (розово или кафеникаво зацапване) може да се наблюдава при около 25 % от бременните жени в момента на имплантацията - тогава, когато оплодената яйцеклетка се захваща за маточната стена, което обикновено става около 7-ми-10-ти ден след оплождането на яйцеклетката, което пък съвпада с периода на очакваната менструация при някои от жените. Затова понякога жената сама забелязва, че „ месечният й цикъл“ е по-кратък и се различава от обикновено - кървенето вследствие на имплантация на зародиша обикновено е съвсем леко. Понякога преди да осъзнаете, че сте бременна, може да имате леко зацапване, което трае само един или два дни. Зацапването обаче може да се дължи и на други причини, като менструация, прием на някои лекарствени продукти, овулация, нараняване на половите органи след полов контакт, гинекологично заболяване и други.

  
какво означава »

Чувство на умора


Чувството на умора при ранн бременност се дължи от повишеното производство на прогестерон, който потиска централната нервна система. Това е една от основните причини за поява на внезапно чувство на умора при част от бременните жени. Други причини за умората могат да бъдат също сутрешното гадене, честото уриниране, включително и през нощта. Причина за появата на необичайна отпадналост по време на ранната бременност може да бъде и емоционалната нестабилност на бременната, която се дължи на хормоналните колебания в организма й. Дори в ранния етап на бременността, около две-три седмици след зачеването, новорастящият организъм започва да консумира хранителни вещества, затова организмът на бременната работи на по-високи обороти, увеличава се сърдечната й дейност, сърцето изпомпва за по-кратко време по-бързо и повече кръв, като това постепенно изчерпва енергийните Ви ресурси и Вие започвате да чувствате умора по време на работа или докато се разхождате с приятели. Тези симптоми на отпадналост и умора може да се наблюдават и при други състояния, като стрес, грип, физическа умора, предменструален синдром и други.

  
какво означава »

Промяна в апетита


Някои бременни имат засилен апетит към определени храни, които преди това не са харесвали толкова. Понякога определени храни за първи път ще Ви се сторят вкусни, а други храни, които досега са Ви били любими, могат да Ви сторят безвкусни или да Ви се гади от тях. На много жени изведнъж им се дояжда нещо, което по принцип не обичат или приемат странни хранителни комбинации. Има жени, които пък през първите месеци имат намален до липсващ апетит. Понякога ги отблъсква миризмата на определени храни, което донякъде се обяснява с бързото покачване на нивата на естроген в организма на жената. Понякога заради намаления апетит, главоболието, гаденето и повръщането някои от бременните намаляват теглото си, вместо да го повишат.  Промяната в апетита може да се дължи на различни други причини: нискокалорична диета, депресия, нередовно хранене, физическа и психическа преумора или заболяване.

  
какво означава »