« Алкохол и бременност

Тук мненията се разминават:

Някои специалисти твърдят, че умереното пиене на алкохол по време на бременността не пречи, но има други, които вярват, че дори едно питие е като игра на руска рулетка със здравето на Вашето бебе.

Едно нещо е ясно, каквото и да ядете или пиете по време на бременността, отива директно чрез кръвта в плацентата. Ако приемете дори едно питие (силен алкохол), понякога за бебето е прекалено.

Алкохолът пречи на способността на плода да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките в мозъка и други органи на тялото.

Изследванията показват, че развитието на плода има много малка толерантност към алкохола, и децата, родени от майки, които пият по време на бременността, могат да имат сериозни проблеми.

Феталният алкохолен синдром (ФАС) е модел на психическите и физическите дефекти, които се развиват у някои бебета, когато бременната пие "твърде много" алкохол по време на бременност. Проблемът е, че никой не е сигурен, колко много е "твърде много". Смята се, че дози под 40 мл чист алкохол дневно нямат доказан вреден ефект върху плода. Повечето неблагоприятни ефекти на алкохола върху плода показват прагова зависимост от дозата. Доказана е пряката връзка между тежката злоупотреба с алкохол и неблагоприятния изход за плода. Злоупотребата с алкохол през бременността води до специфични увреждания на фетуса, известни като фетален алкохолен синдром (ФАС).
                                           

Бебето, родено с фетален алкохолен синдром, може да има сериозни увреждания и следователно може да изисква цял живот специални грижи. Има дори някои изследвания, които показват, че жените, които планират да забременеят, трябва да спрат пиенето на алкохол, дори преди да заченат.

За тези, които мислят, че пиенето по време на бременността не е голяма работа, тук е списъкът на потенциалните проблеми, които техните новородени могат да срещнат като резултат на злоупотребата с алкохол:

- малък размер на тялото и ниско тегло при раждането

- забавено развитие

- деформирани ребра и гръдна кост

- други скелетни аномалии

- изкривявания на гръбначния стълб и луксация на тазобедрената става

- извити, ципести или липсващи пръсти на ръцете или краката

- ограничено движение на ставите

- малка глава

- лицеви аномалии

- малки очи

- допълнителна кожна гънка между очите и основата на носа

- отпуснати клепачи

- късогледство

- плоска или липсваща бразда между носа и горната устна

- тънка горната устна

- цепка на устата

- малка челюст

- ниско разположени или лошо оформени уши

- органни увреди

- дефекти на сърцето

- генитални малформации

- бъбречни и пикочо-полови дефекти

- увреждания на централната нервна система

- умствена изостаналост - понякога тежка

- когнитивни увреждания

- нарушено внимание

- раздразнителност в ранна детска възраст

- хиперактивност в детството

- нарушена финна моторика на пръстите

Феталният алкохолен синдром е много сериозен проблем. Тези ефекти на алкохола върху плода не са временни, те могат да доведат до физическа и емоционална увреда за цял живот. ФАС е голяма цена, която трябва да плати детето за сметка на няколко питиета по време на бременността. В зависимост от количеството на алкохола, което приема бременната, и срока на бременността уврежданията на бебето могат да варират от леки затруднения в обучението до вродени дефекти.

Ако сте бременна и Ви е грижа за бъдещето на бебето Ви, спрете да пиете веднага. Ако сте правили опит да спрете алкохола и сте открили, че не можете да се откажете от него, сами потърсете медицинска помощ и подкрепа.
                                              

Не може да се каже със сигурност колко алкохол е безопасен за Вас, докато сте бременна. Ето защо много експерти съветват да спрете приема на алкохол по време на бременността или поне за първите три месеца. Рискът за развитие на ФАС се увеличава при ежедневна консумация на повече от 80 мл чист алкохол, но дори и количества от 40 мл дневно могат да нарушат феталния растеж.

Ако все пак решите да пиете алкохол, докато сте бременна, това трябва да са нискоалкохолни напитки, като е добре да са в минимални количества и то не повече от един-два пъти седмично. Някои акушер-гинеколози смятат, че приемът на една чаша вино един-два пъти седмично няма да навреди на бебето.

Алкохолът оказва вредно въздействие върху развитието на мозъка на плода в зависимост от дозата и срока, в който се приема по време на бременността. При прием на алкохол в първите три месеца на бременността се допуска тератогенен ефект върху плода - увреждане в оформянето на различни органи. Прекаленото пиене също може да увреди нервната система на бебето. Въздействието на алкохола върху съзряването на мозъка в края на бременността (третия триместър) може да обуслови интелектуални смущения при децата. Препоръчва се злоупотребата с алкохол по време на бременността да се прекрати, независимо от срока на бременността, тъй като това ще е от полза за плода.

Прекаленото пиене на алкохол също може да причини проблеми с бременността, като спонтанен аборт или преждевременно раждане. Дори може да се увеличи риска от мъртвораждане.

ФАС е една от най-честите известни причини за изоставане в умственото развитие. Тя е единствената причина, която е напълно предотвратима. Изследванията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че между 1000 и 6000 бебета в САЩ се раждат всяка година с ФАС.

Бебета с ФАС са необичайно малки при раждането си и обикновено не наваксват в растежа си. Те имат характерни черти на лицето, включително малки очи, тънка горна устна и гладка кожа на нормалното място на браздата между носа и горната устна. Техните органи, особено сърцето, не са формирани правилно и имат дефект. Повечето от тях имат някаква степен на умствена изостаналост. Много от тях имат лоша координация, намалена концентрация на вниманието, емоционални и поведенчески проблеми.

Изследователите твърдят, че съществуват „фини“ ефекти на алкохола върху детето при умерена и малка употреба на алкохол по време на бременност.

Проучване от 2002 г. установи, че 14-годишните деца на майки, които са пили най-малко едно питие на седмица са значително по-ниски и с по-малка обиколка на главата (възможен индикатор за размера на мозъка), отколкото децата на жените, които не са пили.

Проучване от 2001 г. установи, че 6- и 7-годишните деца на майки, които са пили най-малко едно питие на седмица по време на бременността, са по-склонни към поведенчески проблеми, като например агресивни и престъпно поведение, в сравнение с децата на майките, които не са пили.

Проучване от 2007 г. показва, че децата от женски пол на жените, които пият по-малко от едно питие на седмица по време на бременността са по-склонни да имат поведенчески и емоционални проблеми на 4- и 8-годишна възраст. Проучването също показва сходни ефекти при момчетата, но при консумация на по-големи количества алкохол.

Други проучвания показват поведенчески и когнитивни проблеми при децата, изложени на умерена употреба на алкохол по време на бременност, включително и нарушения на вниманието, проблеми с паметта, хиперактивност, импулсивност, лоши социални и комуникативни умения, психиатрични проблеми (включително и разстройства на настроението) и употреба на алкохол и наркотици.

Проучване направено в Калифорния на 33 300 жени, пиещи умерено по време на бременността, съобщава, че макар 47 % от изследваните да са завършили проучването, нито едно от бебетата им не отговаря на критериите за фетален алкохолен синдром. Авторите на настоящото изследване съобщават, че алкохолът в умерени количества не е сериозна причина за малформации в нашето общество и че позицията, че умерената консумация на алкохол е опасна, е напълно неоправдана.

Не са намери убедителни доказателства за вредните ефекти на пренаталното излагане на алкохол в умерени количества, но няма и солидни доказателства за безопасността им. Затова една част от лекарите препоръчват да не се консумира никакъв алкохол по време на бременността, а други считат, че приемът на чаша бира или вино седмично няма да навреди на Вашето бебе.