« СПА терапии-процедури

СПА терапии-процедури-Какво е СПА?

Няма все още единно мнение относно точния произход на думата СПА, тъй като съществуват две теории. Някои смятат, че думата СПА произлиза от латинския израз “Salus per aquam” от древния Рим, като в буквален превод този израз гласи “безопасност на водата”. Терминът СПА се е използвал за описване на термалните извори за лечение на най-различни заболявания, както и за почивка и възстановяване след дългите войни, които римляните постоянно водели.

Другото мнение, обаче твърди, че СПА произлиза от едноименния белгийски град СПА, като именно този град е бил известен още от 16-ти век с наличието на минерални лечебни извори в него.

Без значение, коя от двете теории е автентична, едно е сигурно – думата „СПА“ е тясно свързана с лечебните минерални извори, с възстановяване на здравето и зареждаща терапия-СПА терапия. Не е тайна, че още древните римляни са използвали горещите минерални извори за СПА още от 4-ти век преди Христа, а територията на България е била една от предпочитаните дестинации, където са се лекували от болести и стрес. Древните минерални извори съществуват и до ден-днешен, което дава възможност и на съвременните хора да се възползват от лековитите им свойства, във вид на СПА терапии-процедури!