« Десети лунарен месец на бременността

Вашето бебе е в началото на десетия лунарен месец на бременността и е готово за раждането, макар датата на термина Ви да е след три седмици. Ако се наложи да родите след 37-ма гестационна седмица, белите дробове на плода вероятно ще бъдат достатъчно зрели, за да се приспособи Вашето дете към живота извън утробата. Някои бебета все пак се нуждаят от малко повече време. Така че, ако например планирате цезарово сечение, Вашият лекар ще го насрочи за не по-рано от 39-та гестационна седмица, освен ако няма сериозна медицинска причина да се намеси по-рано.

Много бебета имат коса по цялата глава при раждането, но не се изненадвайте, ако косата на бебето Ви не е със същия цвят като Вашия. Тъмнокосите двойки понякога се хвърлят в недоумение, когато децата им се раждат русокоси или червенокоси, но тази коса ще се измени. Чудите се какъв цвят ще бъдат очите на Вашето бебе? Ако то се роди с кафяви очи, те вероятно ще останат кафяви. Ако то се роди със сиви или тъмно сини очи, те могат да останат сиви или сини или включително и зелени, лешник или кафяви. Това е така, защото ирисът на детето (оцветената част на окото) може да получи повече пигмент през следващите месеци (до 9-ти месец), след като то се роди.

През десетия лунарен месец на бременността Бракстън-Хикс контракциите може да се появяват по-често и да продължават по-дълго. Може също така да забележите увеличение на вагиналния секрет. Ако видите слуз, примесена с малко количество кръв в тоалетната или по бельото Ви, най-вероятно раждането ще настъпи след няколко дни или по-малко. Ако имате по-силно зацапване или кървене, обадете се на лекаря си веднага.

Може да бъде по-трудно от всякога да получите достатъчно удобство, за да спите добре през нощта. Ако можете да спите по-лесно през деня, това може да е последният Ви шанс да го направите за доста време напред. Продължавайте да следите движенията на бебето. Докато спите, Вие вероятно ще имате напрегнати сънища.

Няма начин да се предскаже кога ще започне раждането. Вашето тяло действително започва подготовка за раждането до един месец, преди да родите. Вие може да бъдете в неведение какво се случва с Вас или може да започнете да забелязвате нови симптоми, когато датата на термина наближи.

Ето някои неща, които може да се случат в следващите седмици или дни преди раждането да започне:

- бебето Ви се спуска в таза. Ако това е Вашата първа бременност, може да усетите няколко седмици преди раждането да започне бебето Ви да се спуска по-ниско в таза. Може да чувствате една тежест в таза, когато това се случи, и да забележите по-малък натиск под гръдния кош, което Ви позволява по-лесно да си поемете дъх.

- Бракстън-Хикс контракциите са по-чести и по-интензивни. Някои жени имат менструални крампи, като усещане през това време на бременността.

- увеличение на вагиналното течение. Слузта може да бъде примесена с кръв (течението може да бъде кафяво, розово или червено).

- околоплодни води. При повечето жени първо започват контракциите преди техните околоплодни води да изтекат, но в някои случаи околоплодните води изтичат първо. Когато това се случи, раждането обикновено следва скоро. Ако контракциите не започнат незабавно сами по себе си, те ще бъде индуцирани. Независимо дали амниотичната течност изтече на голяма или малка тънка струйка, обадете се веднага на Вашия лекар.

Ако забележите прекомерно или внезапно подуване на краката или глезените, повече от леко подуване на ръцете си, всяко подуване на лицето или подпухналост около очите или внезапно наддаване на тегло, както и тежко или продължително главоболие, промени в зрението (като двойно или замъглено виждане, чувствителност към светлина или временна загуба на зрението), гадене и повръщане трябва да се обадите на Вашия лекар. Това са симптоми на сериозно заболяване, наречено прееклампсия.

През десетия лунарен месец на бременността може да започнете да изпитвате желание да подготвите дома си за новия си член на семейството. Представата как ще изглежда Вашето бебе може да заема вашите мисли, както и мисълта за дрехи, памперси и други вещи, които искате да закупите за Вашето бебе.

Сега е добър момент да прекарате известно време на покой и да се съсредоточите върху бебето и предстоящото раждане. Ако вече не сте опаковали багажа си за болницата, сега е време да го направите. Дръжте го някъде близо до входната врата, в случай че трябва да го вземете бързо.