« Седми лунарен месец на бременността

Вашето бебе през седмия лунарен месец на бременността достига дължина около 35 см и тежи около 1 кг. Около 28-мата седмица бебето започва да се преобръща с главата надолу. Това става автоматично при повечето бебета и те застават в тази позиция. Миглите на Вашето бебе са развити, като се натрупва подкожна мастна тъкан на клепача. Ако имате бебе момче, неговите тестиси вероятно ще започнат низходящия си път от коремната кухина към скротума. Бебето, родено в този момент, има шансове за оцеляване с помощта на лекарите и медицинската апаратура и технологии.

За разлика от шестия месец, в седмия месец на бременността движенията на бебето ще станат по-бавни, тъй като той или тя се чувства ограничено от размера на матката, въпреки че матката е разширена до над пъпа. Бебето Ви през този месец може да различава светлината и тъмнината извън утробата, очите му са широко отворени и затова може да видите разлика между неговия / нейния сън и периодите на активни движения. Бебето Ви може да чува гласа Ви, както и на другите наблизо. Той / тя може да чува сърдечния Ви ритъм, а също и шумовете извън утробата. Говорете на бебето си и слушайте музика, много пъти то ще реагира.

Седмият месец от бременността може да предизвика у Вас усещането за тревога относно раждането на Вашето бебе, тъй като то е само след два месеца. Спрете да се притеснявате, много е важно да мислите позитивно и да бъдете спокойна.

Вие може да имате повече дни на дискомфорт през деня с болки в гърба, главоболие или запек. Консултирайте се с Вашия лекар за всичко, което Ви притеснява. Опитайте се да сложите възглавница зад гърба си и спете на една страна, за да облекчите болките в гърба. Спазмите и подуването около глезените са главно поради задържането на вода или поради липсата на калций. Вашият лекар ще Ви изпише витамини за бременни, за да предотврати това.

Може да почувствате стягане на корема. Контракциите на Бракстън-Хикс са нормални за седмия месец от бременността. Те не са много болезнени, но се усещат от бременната. Тези контракции не водят до разширяване на шийката на матката, но ако имате повече от четири на час, обадете се незабавно на Вашия лекар. Някои бременни жени могат да забележат изтичане на мляко от зърната на гърдите си.

Бъдещите майки, които са изложени на риск от преждевременно раждане, трябва да избягват сексуален контакт през последните 2-3 месеца на бременността.

На месечното Ви посещение при лекаря, той ще отчете сърдечната честота на бебето и ще провери фундусната височина на матката. Ултразвуковото изследване е също важно за откриване на проблеми, като например твърде много или недостатъчно количество околоплодна течност. Ще проверят теглото Ви и стойностите на кръвното Ви налягане.

Може да започнете да чувствате част от неудобствата на третото тримесечие. Някои от неудобствата са запек, сърцебиене, главоболие, лошо храносмилане, назална конгестия, болки в гърба и спазми на краката. Когато коремът расте, центърът на тежестта се променя. Натрупвате мастна тъкан по корема, бедрата и краката. Може да качите около 4 кг през последните три месеца. Оптималното увеличаване на теглото до 28-ма седмица е 9 кг. Също така може да уринирате по-често, тъй като матката притиска пикочния ви мехур.

Вашето кръвно налягане може да се повиши малко около седмия лунарен месец на бременността. Свържете се с Вашия лекар, ако получите тежко главоболие, замъглено зрение или силно подуване на ръцете, краката или глезените или ако имате рязко наддаване на тегло. Тези симптоми могат да сигнализират за началото на прееклампсия. Прееклампсията е опасно състояние, характеризиращо се с високо кръвно налягане и високи нива на протеините в урината по време на бременността.