« Втори лунарен месец на бременността

Ако Вашата менструация не дойде на очакваната дата и минат още седем дни, е добре да отидете при Вашия акушер-гинеколог.

В началото на бременността между 4-та и 7-та седмица може да имате някои общи симптоми, като гадене, безапетитие, умора, световъртеж, главоболие или дори непоносимост към определени миризми. Около 80 процента от бременните жени ще имат тези общи симптоми по време на бременността, но обикновено те ще изчезнат след третия месец на бременността.

Бременната жена е добре да спи един час повече от обичайното. Необходим Ви е достатъчен сън. Трябва да си обърнете повече внимание и да си осигурите почивка. Трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно кислород. Предлагам ви поне една разходка за един час на ден в градината, за да подишате свеж въздух. Много е важно да пазите хубавото си настроение. Вашето бебе може да усети емоционалната Ви промяна и това да повлияе на развитието на бебето. Пийте много вода, за да позволите на тялото си да се освобождава лесно от токсичните вещества. Може да сте натрупали няколко килограма до сега, но ако сте изпитвали сутрешно гадене, може да сте загубили малко от теглото си, което също е нормално. Ще започнете да забелязвате някои промени в тялото си. Дрехите ще Ви се струват малко по-тесни около кръста, ще усетите, че трупате килограми по краката и гърдите. Упражненията за тонизиране на мускулите на гърдите могат да ви бъдат от полза.

През вторият месец на бременността (5-8 седмици), Вашето бебе преминава от бластоцист към ембрион, като ембрионът започва да се развива бързо. През 5-та седмица се различават чертите на лицето, очите, ушите и започват да се оформят горните и долните крайници, които приличат на малки израстъци. Този месец е важен за формиране на органите на плода. Вторият месец на бременността е критичен месец в неговото развитие. Той е част от ембрионалния период или периодът на органогенеза. Изключително важен момент в развитието на вашето бебе е периодът между 17-я и 56-я ден на бременността, тъй като ембрионът е най-податлив на фактори, които могат да попречат на нормалния му растеж.

През първите пет седмици от бременността се оформя невралната тръба на ембриона, от която се развиват мозъка и гръбначния стълб. През този месец сърцето на бебето Ви ще започне да бие. До края на втория месец сърдечната дейност на бебето Ви ще се регистрира на ултразвук. През седмата седмица на бременността ембрионът е с дължина 7-8 мм и тежи около 0.8 грама. Може да се видят ръцете, краката, очите, ушите и устата му. Сърцето, мозъкът, гръбначният мозък, мускулите и костите започват да се развиват. Плацентата, която ще участва в изхранването на Вашето бебе, и амниотичния сак, който осигурява топла и безопасна околна среда за бебето, където то може да се движи лесно, още се формират.

Първите пет седмици на бременността са много важни за развитието на ембриона, тъй като настъпва клетъчната диференциация на бебето Ви, затова в този период ембрионът е най-уязвим. Заради тази повишена чувствителност на растящия организъм бременната жена трябва да избягва контакта с болни от вирусни инфекции, контакта с токсични химикали и радиация, приема на медикаменти и други.

Повечето от спонтанните аборти се случват по време на първия триместър на бременността. Трябва да избягвате всякакви тежки физически упражнения, както и носенето на тежки предмети.

В този период на бременността Вашият лекар ще бъде в състояние да забележи промяната в размера на матката Ви. Вашата матка сега е с размер колкото на грейпфрут. Може да усещате спазми или лека болка в долната част на корема или отстрани, но това е защото матката се разтяга по време на бременността. Консултирайте се с Вашия лекар, ако болката в корема е придружена от вагинално кървене.Уверете се, че сте започнали да се храните правилно и приемате витамини за бременни и фолиева киселина. Ако вече не сте го направили, спрете пушенето и пиенето.