« Осми лунарен месец на бременността

През осмият лунарен месец на бременността мозъкът на бебето се развива бързо и той или тя може да чува различни звуци, като познава гласовете и музиката. Натрупва се повече подкожна мастна тъкан и много скоро детето Ви ще стане сладко бебе. Тялото на бебето продължава да се развива и да се подготвя за раждането. Костите стават все по-твърди. Мозъкът и нервите продължават да се развиват, като това ще продължи и след като бебето се роди. Костният мозък произвежда червени кръвни клетки. Вашето бебе е почти готово да се роди. Органите на бебето са вече почти напълно развити, с изключение на белите дробове. Ноктите достигат до края на пръстите, но ноктите на краката все още не са напълно развити. Бебето може да има много коса или да няма изобщо, като и двете крайности са възможни. Бебето започва да се движи все по-малко, тъй като пространството му е все по-тясно.

Матката на бременната в осмия лунарен месец на бременността изпълва голяма част от корема й. Вие вероятно се вълнувате и изпитвате нервност и се притеснявате за предстоящото раждане. Въпреки че сте се виждали с Вашия лекар ежемесечно, сега най-вероятно ще започнете да го посещавате на всеки две седмици до последния месец, когато най-вероятно ще преминете към седмични посещения. Може да продължите да имате болки в гърба и спазми на краката. Може да забележите коластра, изтичаща от гърдите Ви - това е жълтеникава течност, която предхожда производството на мляко. За повече комфорт пийте много течности, почивайте си през деня и повдигайте краката си, когато седите, лежете на лявата си страна.

В последните месеци на бременността тазът на бременната се разширява и може да има болки, особено в гърба. Матката се опира в долните ребра и може да усещате болка и дискомфорт в областта на гръдния кош. Бебето нараства и притиска вътрешните Ви органи, което причинява задух и често уриниране. Случаите на инконтиненция са нормални при кашлица, кихане или смях. Може да имате запек, главоболие, болки в стомаха, кървене от носа, кръвотечение от венците, болки в гърба, спазми на краката, разширени вени, оток на краката около глезените. Тъмната линия по корема Ви става все по-забележима. Нарушенията на съня в периода на бременността са често срещано явление и не трябва да Ви плашат. Продължавайте да правите упражнения за тазовите мускули, особено ако страдате от инконтиненция. Посещавайте курсове на бъдещи майки. Започнете да купувате неща за новороденото бебе.