« Пети лунарен месец на бременността

През петия лунарен месец на бременността Вашето бебче продължава да расте с бързи темпове. Оформят се възглавничките на пръстите на ръцете и краката. Вашето бебе вече има своите индивидуални пръстови отпечатъци. При момичетата ще започнат да се развиват примитивните фоликули в яйчниците им. Движенията на Вашето бебе могат да бъдат по-очевидни. Силните шумове дори могат да накарат бебето Ви да се стресне. Вече започвате да усещате кога спи и кога е буден малкият човек.

Вашето бебе е покрито с фини косми, наречени лануго, и може да започне да се покрива със сивобелезникава (кремава) субстанция (защитно покритие) по кожата си, наречена верникс. Кожата му е прозрачна и през нея се виждат кръвоносните съдове. Верниксът предпазва кожата на плода от лющене и от инфекции. Верниксът ще присъства по кожата на бебето Ви, дори и при раждането, обикновено в кожните гънки. Количеството на верниксът ще бъде по-малко, ако бебето се роди след датата на термина и повече, ако се роди преди термина.

През петия лунарен месец на бременността започва да се натрупва повече подкожната мастна тъкан, която поема производството на топлинна енергия и участва в метаболизма на Вашето бебе. Кръвоносната и пикочната система на бебето работят. Космите по главата, веждите и миглите му са по-плътни. Вашето бебе се прозява, разтяга и променя изражението на лицето си, дори се мръщи. Вкусовите му рецептори започват да се развиват и бебето при раждането си ще различава сладък от горчив вкус. Плодът извършва сукателни движения и поглъща околоплодна течност. При ехографското изследване ще може да видите как бебето Ви е със стиснати ръце, като ги отваря и затваря свободно. Ретините на фетуса са станали чувствителни към светлина, така че ако една ярка светлина блесна върху корема Ви, бебето вероятно ще се премести, за да предпази очите си. Вашето бебе може да чува звуци от сега - Вашия глас, шума на сърцето и стомаха Ви, както и звуци извън тялото си.

Около петия месец на бременността ще забележите, че вече теглото Ви ще се е увеличили с пет до седем килограма. Може да имате увеличение на апетита. В този период на бременността е добре да променяте позицията си бавно, особено, когато се местите от легнало в седнало положение или от седнало в право положение, за да избегнете чувството на замаяност или слабост. Ако усетите замаяност, седнете или легнете за момент.

Матката Ви има размер на пъпеш, може да я усетите точно под пъпа си. Ако бебето е в правилната позиция, ултразвуковото изследване може дори да бъде в състояние да определи дали е момче или момиче.

Предложете на Вашия партньор да дойде с Вас при следващото Ви посещение при акушер-гинеколога. Това е шанс да хванете първия поглед на Вашето бебе заедно, както и да имате снимка от ултразвуковото изследване, която да покажете на приятелите и семейството си по-късно.

Бебето Ви продължава да расте и от средата на бременността може да имате болки в долната част на корема, виене на свят, киселини, запек, мускулни крампи по краката, леко подуване на глезените и стъпалата и болки в гърба. Може да забележите разширени кръвоносни съдове по лицето, раменете и ръцете си.

Погрижете се да не се преуморявате, тъй като бързото нарастване на бебето може да увеличи натоварването върху сърцето, белите дробове и бъбреците ви. За облекчаване на болките в гърба е важно поддържането на добра стойка. Седнете и поставете краката си на табуретка или използвайте ергономичен стол в офиса. Избягвайте стоенето на едно място твърде дълго време, спете на една страна с малка възглавница под Вас в областта на кръста Ви. Вие сте около средата на Вашата бременност. Талията Ви е почти изчезнала, но само временно! Рискът от инфекции на пикочния мехур се увеличава, защото гладката мускулатура на пикочните пътища се отпуска. Дишането Ви ще стане по-дълбоко и може да се потите повече от обикновено поради по-активната функция на щитовидната Ви жлеза.

Кожата на корема Ви постепенно започва да се разтяга поради нарастване на матката Ви и може да усещате сухота и сърбеж по кожата. Тялото произвежда излишен колаген в отговор на бързото разтягане на кожата. Това създава условия за появата на белезникави, червени или лилави линии по корема, гърдите, бедрата или други части на тялото. Един добър овлажняващ крем ще хидратира кожата Ви и може да облекчи сърбежа. Добре е да използвате и крем против стрии за бременни, за да предотвратите появата им. При многоплодна бременност и прекомерно наддаване на тегло по време на бременността се увеличават шансовете за образуване на стрии. Не се притеснявайте, ако използвате козметика за бременни и не се „храните като за двама“ по време на бременността, ако се появят стрии, то обикновено те избледняват до почти невидими линии след бременността.

По време на петия месец на бременността може да изпитвате дискомфорт по вътрешната част на бедрата и долната част на корема. Това е така, защото връзките, които поддържат матката Ви, носят по-голям товар. Упражненията за тазовото дъно за подобряване на тонуса на перинеума се отразяват много добре на бременните. Може да правите тези упражнения в седнало, легнало или в изправено положение, като краката Ви трябва да са леко разтворени. Стягайте и след това отпускайте мускулите около влагалището, като правите това около десет пъти на ден по десет пъти.

Хормоните на бременността са отговорни за почти всички неудобства при бременните. Те също допринасят за болките в долната част на гърба, които имате. С нарастването на корема Ви се увеличава и чувството на напрежение в гърба. Болки в кръста имат почти петдесет процента от бременните жени. Обадете се на Вашия лекар незабавно, ако болката в корема или гърба е силна или е придружена от вагинално кървене, повръщане, изтръпване на краката или повишена температура. Болките в гърба по време на бременността са нещо съвсем нормално. Но те могат да бъдат признак на бъбречна инфекция, преждевременно раждане или друг медицински проблеми.

Други симптоми, които може да имате по време на петия месец на бременността, са:

- често уриниране

- гадене

- чувствителност и / или подуване на гърдите

- умора

- промени в кожата и косата

- замайване или лесно прималяване

- кървене на венците (може да се наблюдава по време на бременността, но не е задължителен симптом при всички бременни)

- киселини в стомаха, газове и запек - приемайте повече течности и се погрижете за диетата си

- повишено слюноотделяне

- главоболие

- лек недостиг на въздух

- увеличение на нормалното вагинално течение

- подуване около глезените или мускулни спазми - съобщете на Вашия лекар за този симптом

- раздразнителност - някои бременни са по-неспокойни и нетърпеливи

Винаги говорете с Вашия лекар преди началото на всяка програма от упражнения. Помислете за упражнения, които са със слабо натоварване и Ви харесват. Разхождайте се след вечеря всяка вечер. Йогата за бременни може да бъде релаксираща, както и здравословна. Някои от позициите и дишането, използвани в йогата, могат да бъдат полезни и за раждането.