« Фарфале

Фарфале

Фарфале или наричана още „паста панделки”  се появява за пръв път в Болоня. Фарфале се поднасят с леки сосове, а краищата им могат да бъдат както назъбени, така и гладки.

ИСТОРИЯ НА ПАСТАТА ФАРФАЛЕ

Пастата фарфале всъщност е една от най-старите форми на паста. Смята се, че този вид макаронени изделия са били измислени от домакини, които са искали да използват останалото тесто за макаронени изделия, използвано за друго ястие с паста. Този навик става толкова популярен, че всъщност те правили допълнително тесто, така че да има достатъчно остатъци за приготвяне и на фарфале.

ВИДОВЕ ПАСТА ФАРФАЛЕ

Форма: Паста фарфале се предлагат в няколко размера, но всички те имат отличителна форма на панделки. Обикновено този вид макаронени изделия се оформят като от правоъгълник или овал от паста, чиито две страни са подрязани до ръба, а центърът е притиснат заедно, за да се получи необичайната форма.

Размер: Тази паста се предлага в различни размери. Най-малките се наричат „farfalline“, а по-големите „farfallone“.

Цвят: В допълнение към обикновените и пълнозърнести сортове, цветовете се добавят чрез смесване на определени съставки в тестото, което също влияе на вкуса. Например цвекло или домат може да се използва за червено, спанак за зелено, а маслинова паста за черно. Зелените, белите и червените сортове често се продават заедно в смес, която дава препратка към цветовете на знамето на Италия.

Вид: Паста фарфале може да се приготви в домашни условия, но също се продава изсушена и се предлага в кутии или торби от големи производители на тестени изделия. В Америка, но и у нас, често срещано е в търговската мрежа, пастата фарфале да е етикирана като тестени панделки или папионки.

ПРИГОТВЯНЕ НА ФАРФАЛЕ

За да приготвите паста фарфале, се налива вода до кипване в голям съд и се добавя сол на вкус. Ако се приготвя изсушена паста фарфале, то тя се слага във вода, разбърква се и се оставя водата да заври. Пастата се готви от 11 до 12 минути. Ако се приготвят пресни тестени изделия, то те се сваряват за две до три минути в подсолена вода. След това се вадят от водата, заливат се със сос и се сервират веднага.