« Папарделе

Папарделе

Папарделе са лентички с широчина около 2 см и поради тази причина в Болоня ги смятат за твърде широки и ги наричат „лагрисиме”. На някои места се наричат също „папареле”.

КАК СЕ ПРИГОТВЯ ПАПАРДЕЛЕ

Папарделе са големи, много широки, плоски тестени макаронени изделия, подобни на широки фетучини, които произлизат от региона на Тоскана. Папарделе обикновено се сервира със солени сосове и съставки, като например сос от месо (познат повече като рагу) или с кюфтенца или патладжан. Също така могат да се добавят колбаси, ароматни билки и много пармезан за богато и удовлетворяващо ястие.

ИСТОРИЯ НА ПАСТАТА ПАПАРДЕЛЕ

Думата „папарделе“ всъщност произлиза от латинския глагол „pappare“, което означава „да се яде“. Очевидно на тосканския диалект „pappare“ означава да консумирате храна с радост. Също така друг интересен исторически факт е, че историците твърдят, че папарделите някога са се приготвяли в провинцията само с кестени или кестеново брашно, без яйца.

ВИДОВЕ ПАПАРДЕЛЕ

Пресните макаронени изделия папарделе могат да се приготвят с редица брашна, но сушената паста папарделе обикновено се прави с твърда пшеница. Твърдата пшеница е идеална за макаронени изделия, тъй като помага на макароните да запазят формата си.

Изсушената паста папарделе обикновено се предлага под формата на навити гнезда паста. Изсушените гнезда папарделе могат просто да се пуснат във вряща вода и да се разбъркат за кратко, докато се разпаднат, което показва, че тестените изделия са почти готови. Тук варенето отнема малко повече време, обикновено от 10 до 15 минути, заради по-големия размер на тестените изделия. И в двата случая, след като се отцедят, макаронените изделия могат да се пуснат под студена вода, за да се предотврати залепването на лентите една към друга.