« Какво е домейн?

В превод от аглийски означава притежание, владение, а домейн имената се ползват за наименуване на ресурси/услуги в интернет.

При регистрация на домейн, тя ни дава правото на притежание на определено име за определено време. Всяко домейн име отговаря на определен IP адрес (на точно определен компютър в интернет), като имената на домейни са уникални и не могат да се повтарят. Чрез домейн името сайтът и имейл адресите към него, стават достъпни и видими от всеки друг компютър в интернет.

Един от основните компоненти на DNS системата са домейн имената и реално представляват комбинация от думи, разделени с точки. Всяка дума, отделена с точка, представлява ниво (домейн) в DNS указателя. Нивата на домейн името се определят отзад напред, например superhosting.bg има следните нива: 1 първо ниво домейн: bg; 2 второ ниво домейн: superhosting, именно за това чрез DNS системата е възможно домейните да се транслират в IP адреси. Почти всички услуги в интернет ползват DNS като Уеб, имейл услугата, услугите за трансфер на файлове и други. Благодарение на DNS отваряме уеб сайтовете в уеб браузъра, като само изпишем името на домейна им. Без тази система, вместо домейн ще трябва да въвеждаме IP адреса на сървъра, на който реално се намира съдържанието на сайта.