« Как работят домейните?

Домейните работят като преводач между човешкото разбиране и интернет инфраструктурата, която използва числови IP адреси за идентификация на уебсайтовете. Въз основа на това, как функционира този процес, е възможно да се обясни работата на домейните по следния начин:

  1. Въвеждане на URL: Когато въвеждате уеб адрес (URL) в уеб браузъра, като например "www.example.com", този адрес се състои от две основни части: домейн от второ ниво (SLD), като "example", и домейн от първо ниво (TLD), като ".com". Тази информация се въвежда от потребителя.

  2. DNS Заявка: Когато браузърът получи уеб адреса, той изпраща заявка към DNS (Domain Name System) сървър, който е компютър в глобалната мрежа. Заявката съдържа домейните, които трябва да бъдат преведени в съответните IP адреси.

  3. DNS Превод: DNS сървърът търси в своята база данни информация за съответния домейн от второ ниво (SLD) и неговия домейн от първо ниво (TLD). Ако намери съответните записи, то извлича свързания с тях IP адрес.

  4. Изпращане на IP адрес: DNS сървърът връща извлечения IP адрес на браузъра.

  5. Установяване на връзка: Уеб браузърът използва получения IP адрес, за да установи връзка с уебсайта, като изпраща заявка към сървъра на съответния уебсайт.

  6. Зареждане на уебсайта: Сървърът на уебсайта връща съдържанието на страницата към браузъра, който след това го зарежда и представя на потребителя.

Този процес на превод на домейни в IP адреси се извършва бързо и автоматично, позволявайки на потребителите да достъпват уебсайтове чрез запомними имена, вместо сложни числови адреси. DNS системата поддържа мрежата от сървъри, необходими за тази операция, и гарантира, че потребителите могат да се свързват с уебсайтовете по лесен и удобен начин.

 
Когато решите да посетите дадена страница (да вземем за пример translate.google.com), то DNS системата ще получи заявката и ще я прехвърли към някой от т.нар. root сървъри. Ако въпросният root сървър няма информация за въведения от Вас домейн, то той ще пренасочи заявката към DNS сървъра, отговарящ за домейните от вида .com. Този DNS сървър може отново да няма информация за домейна translate.google.com, но ще насочи заявката към сървърът, грижещ се за google.com и тази мостра се повтаря докато компютърът Ви не е пренасочен към страница, която Ви трябва. Точно с това се обяснява и йерархичната структура на DNS системата.

 

Много от хората са затруднени пред измислянето на собствен домейн. Добре е се придържате към стандартните разширения като .com или .biz – в днешно време са модерни дори такива като .pizza, но това по никакъв начин не би допринесло за професионалния имидж на бизнеса Ви, а и би било по-трудно за запомняне. Да не говорим, че една немалка част от интернет потребителите са общо взето на мнението, че единственият съществуващ домейн от първи вид е .com. Обмислете поне 10 ключови думи, свързани с дейността на компанията Ви, и изберете една от тях или комбинирайте няколко за името на Вашия домейн – това би допринесло и за по-лесно откриване на сайта Ви. По някаква причина е настъпил тренд да се използват банални определения при множество имена на домейни като например topmashini.com или пък hot.prices.com. Имайте предвид, че не всяка мода ще повлияе добре на онлайн облика на сайта Ви. Подобни домейни също изглеждат непрофесионално и клиентите рядко се доверяват, тъй като и много спамерски сайтове имат подобни заглавия. Препоръчително е да изберете такъв домейн, по който хората веднага да разбират съдържанието на сайта Ви като например gmail.com или sinoptik.bg. Ако решите да подходите с по-нестандартно име, както е в случая със сайта Amazon например, ще трябва да заложите на повече реклама, за да установите задоволително онлайн присъствие на търговската си марка.  Старайте се домейнът да е кратък, но описателен и да е лесен за запомняне – участието на много числа и тирета не е препоръчително. Освен това избягвайте множествените числа или „грешно“ изписани вече наложени домейни на търговски марки – това е не само непрофесионално, но и би навредило на трафика в уеб сайта Ви. Някои подобни марки дори заплащат за домейни, сходни на техните, за да не изгубят част от потенциалните си посетители. Въобще старайте се да откриете домейн, който не може да бъде объркан с името на някое друго учреждение. Наложително е да проверите дали името на домейна Ви не е патентовано вече от някоя голяма компания, за да не нарушите случайно нечие авторско право и да се наложи да се занимавате с правни въпроси. Винаги можете да проверите дали желаният от вас домей е регистриран в базата данни WhoIs  или пък на сайта на Вашия хостинг доставчик. Оригиналният домейн със сигурност ще допринесе за добрия имидж на компанията Ви, а ако съумеете да го направите лесен за запомняне и откриване, то това чувствително ще повлияе броя на посетителите на страницата Ви, както и Вашите приходи. Струва си да се отдели време, за да се открие достатъчно добър домейн, но и имайте предвид, че всяка минута се заплащат множество домейни по целия свят.

 

Ако сте измислили вече собствен домейн, това, което Ви остава да направите, е да се обърнете към хостинг компания. Повечето такива компании предлагат регистрирането на домейни към хостинг плановете си. Както вече обяснихме, практически е възможно да създадете собствен DNS сървър, но като цяло не е добра идея. Особено ако сте нови в сферата, препоръчително е да се обърнете към хостинг компания, която ще улесни процеса стократно. Всъщност Вие няма да закупите домейн, а ще заплатите за правото да го ползвате за една или повече години. Важно е да подновявате договора си с хостинг доставчика, за да не „открадне“ друга компания Вашия домейн. Повечето собственици на бизнес са изправени пред дилемата дали да закупят своя домейн или да ползват безплатен. Ние съветваме нашите клиенти да заложат на платените домейни, тъй като единственото предимство на безплатните е фактът, че са безплатни. На първо място за интернет присъствието на една компания е нейната идентичност – ако изберете безплатен домейн, то той би изглеждал по следния начин: primer.wordpress.com (като в случая WordPress са хостинг компанията, предлагаща безплатния домейн). Безплатните домейни, както вероятно се досещате, са и много по-дълги от платените такива, което ги прави много по-трудни за запомняне, а това би навредило сериозно на трафика в сайта Ви. Освен това в бизнес средите подобен сайт би изглеждал непрофесионално, което би отблъснало потенциални клиенти. Безплатният домейн би дал отражение и на ранкирането на Вашия сайт в Google, с други думи той ще бъде ниско ранкиран. От друга страна, избирането на платен домейн Ви дава възможността да включите в него ключови думи и сайтът Ви да бъде по-лесно откриваем.