« Управление и собственост на домейн

Домейнът е уникално име или адрес, което идентифицира вашия уебсайт. Домейнът в интернет е ключовият актив за развитие на бизнес в онлайн пространството и най-важната роля е на собственика, който има пълен контрол над домейна и решава как да го използва.

При регистрация на домейн, получаваме правото на притежание на определено име за определено време. Всяко домейн име отговаря на определен IP адрес (на точно определен компютър в интернет), като имената на домейни са уникални и не могат да се повтарят. Чрез домейн името сайтът и имейл адресите към него, стават достъпни и видими от всеки друг компютър в интернет.

 

В управлението на домейни има ключови 4 роли:

 • Owner (Собственик): Собственикът на домейна е лице или организация, които притежават пълната собственост и контрол над този домейн. Този контакт има правото да взема решения относно употребата на домейна, включително към кой уебсайт да води и къде да се хоства този уебсайт. Собственикът може да бъде както физическо лице, така и компания.
  При регистрация от ключово значение е да изберете управляващ имейл адрес! Чрез този имейл адрес преминават исканията промени по името и е важно да имате контрол върху името. Добра практика е този адрес, да не е в рамките на името, за да сте сигурно, че ще имате достъп до него дори при спиране на домейна (при неплащане например). 

 • Administrative (Административен) контакт: Административният контакт се грижи за административните задължения, свързани с домейна. Това включва регистрацията, подновяването и обновлението на домейна. Освен това, административният контакт може да комуникира с регистратора на домейна относно всякакви промени или проблеми, свързани с домейна. Административния контакт може да бъде вътршен отдел собственост на собственика или да съвпшада с Billing Contact- фирмата на която се плаща домейна. 

 • Billing (Финансов) контакт обикновено е Фирма, на която плащате за правата на домейна - : Финансовият контакт е фирмата, на която плащате годишна такса за регистрация на домейна. Тази фирма осигурява пряк контакт с регистранта, която притежава правата да продава домейните на международно ниво. 

 • Registrant (Регистрант): Регистрантът представлява международна организация или единица, която притежава правата да продава имена в определена област. 
  Например:
  Някои от най-големите акредитирани регистратори на домейни в област COM са: 
  GoDaddy, Namecheap, Joker, Tucows и други. 
  Регистър.БГ ООД е единственият официалният регистрант на домейни в област BG.
  Регистрирайки домейн Вие плащате такса на фирмата Финансов контакт, която запазва Вашето име в съответният Регистрант. 

   

Горните роли и контакти се използват за подходящата администрация и управление на домейна и гарантират съответствие с изискванията на различните домейн регистратори и организации, които управляват домейн имената в интернет.

Така собственикът на домейна може да упражнява контрол както над техническата, така и над финансовата страна на този важен онлайн актив и може да избира локални доставчици, които да управляват домейните му в различните области. 

Собственикът може да променя DNS настройките на домейна си, като по този начин контролира местоположението в хостинга на сайта си.