« Какво е хостинг?

Разполагането на страниците в интернет се нарича хостинг.

Вашата уебстраница или сайт се разполага не на компютъра Ви, а на сървър на компания, която предоставя услуги за хостинг. При което това съвсем не е скъпо удоволствие, а в някои случаи е дори безплатно.

Най-лесният и разпространен вид хостинг е предоставянето на място за сайт, т.е. така нареченият "споделен хостинг”. Съществуват и други видове хостинг, но те се използват при наличието на самостоятелен сървър и предоставена линия към интернет. Тук ние се интересуваме от "споделения хостинг”, при който "хостинг-провайдърът” отделя за Вас определено пространство от твърдия диск на своя сървър.

Ако сайтът Ви се състои от няколко страници, на които разказвате за любимите си неща, за своите увлечения и музикални пристрастия, а на отделна страничка сте сложили десетина снимки от последната отпуска, то този хостинг ще е напълно достатъчен.  За целта можете да използвате някоя от интернет-базираните системи за управление на съдържанието (CMS) или програми като FrontPage, Expression Web или Dreamweaver, да оформите с тях страниците, да сложите снимките и след това качите всичките файлове на сървъра на Вашия провайдър. След това, разбира се, можете да съобщите на всичките си приятели и познати адреса, на който сайтът Ви може да се разгледа.

Всъщност при различните видове хостинг качването на сайта на сървъра се реализира по различни начини. Най-удобният вариант е когато имате възможност да качвате файловете си чрез FTP (протокол за прехвърляне на файлове). В такъв случай ще Ви е необходим някакъв FTP-клиент. Съществуват няколко прости и удобни програми, които ще облекчат качването на файловете на сървъра.

В някои случаи не се предоставя FTP-достъп и това означава, че ще Ви се наложи да качвате файловете си чрез специални уеб-форми. Т.е. ще се налага да влизате в сайта на Вашия хостинг-провайдър, да отваряте специални страници, с помощта на които ще можете да качвате файловете си.

Пълноценният хостинг може да включва както дисково пространство на сървъра, така и поддръжка на скриптове, бази данни и други допълнителни услуги, включително динамична генерация на html-страници, поддръжка на Server Side Include - (SSI) и много други.