« Пастицио – гръцката лазаня

Пастицио – гръцката лазаня

Почти като в Италия!

Пастицио е модерна гръцка класика и може да се намери в много гръцки ресторанти и на гръцки фестивали. Това е нещо като гръцка версия на лазаня, пластове от макарони, мляно месо и сос бешамел. Произлиза от Италия, от pasticcio, вид печен солен пай, като прочутия Pasticcio di Maccheroni, специално ястие от провинция и град Ферара, което датира поне от 16-ти век.

Пастицио, каквото го познаваме днес е създадено от гръцкия готвач Николаос Целементес (1878 – 1958), който е роден на остров Сифнос. Готварската му кариера започва, когато работи в ресторанта на баща си и чичо си. Той пътува до Виена, за да учи готварство за една година. След завръщането си в Гърция той започва да издава готварско списание Odigos Mageirikis (Ръководство за готвене) през 1910 г. Около 1920 г. пътува до САЩ, за да продължи кулинарното си образование, докато работи и в редица ресторанти от висок клас.

В началото на 30-те години публикува готварска книга „Ръководство за готвене и сладкиши“, която е една от първите модерни готварски книги, публикувани в Гърция. Той също така основава готварско училище и през 1950 г. издава „Гръцка кухня“, единствената му гръцка готварска книга на руски език. Целементес бил толкова влиятелен, че името му сега е синоним на „готварска книга“.

Целементес въвежда френски техники и рецепти в гръцката кухня и създава модерната версия на пастицио и на гръцката мусака. При пастицио традиционната обвивка някога  била от тесто е премахната. Долният слой е някакъв вид тръбна паста (най-често букатини), средният слой е мляно месо (обикновено говеждо), смесено с доматен сос, канела и карамфил, а горният е бешамел. Не е ясно кога точно рецептата за пастицио на Целементес е публикувана за първи път, дали е в неговото списание или в първата му готварска книга.

Когато беше представен за първи път, той очевидно стана популярен бързо и промените бяха приети с готовност от много гърци. Все още могат да намерите гърци, които правят пастицио като пай, но версията Tselementés е това, което повечето смятат за класическо пастицио.

Рецептата за сос бешамел е в отделна статия, както и продуктите за него. Традиционн се използва гръцкото сирене Мизитра, но ако нямате такова може да го замените с моцарела, или в краен случай кашкавал от краве мляко.