« Грах в доматен сос по гръцки

Грах в доматен сос по гръцки

Вегетарианско, бързо и вкусно!

В българската ни кухня класическата рецепта e грах с пилешко. В западната традиция грахът се използва предимно като гарнитура. Грах в доматен сос по гръцки пък е типично основно ястие за южната ни съседка. То е вегетарианско, вкусно и бързо за приготвяне.

Макар че съдържа нишесте, грахът е прекрасен източник на протеини, фибри, витамини, желязо и калций. Така че можете да включите аракас ладерос в ежедневното си здравословно меню.

Името λαδερός се използва за ястия, които са приготвени само със зехтин, без друга мазнина. За да получите оригинален деликатес, използвайте само висококачествен екстра върджин зехтин, който ще създаде онзи прекрасен средиземноморски аромат.

Друга тайна на добрия грах с доматен сос е в количеството вода. То трябва да е достатъчно, за да може зеленчуците да се сварят, но не прекалено много, тъй като в крайна сметка ястието не бива да е воднисто. Подберете добре и доматите – нека да са много добре узрели и сладки.

Рецептата за грах в доматен сос по гръцки е изключително лесна и е по силите дори на начинаещи кулинари. Не се сервира горещо, а със стайна температура и е от онези специални ястия, които са още по-вкусни на следващия ден. За още по-добър вкус можете да добавите натрошено отгоре сирене фета и хрупкав хляб.