« Хорта враста

Хорта враста

У нас, НЕ е много популярно, но Гръцките ни съседи го обожават!

Хорта враста е типично гръцко ястие, което не е много разпространено у нас. Представлява варени във вода или на пара зеленолистни зеленчуци с подправки. Зелените листа, които се използват, могат да бъдат най-различни – цикория, глухарче, спанак, зелен амарант, ендивия, листа от цвекло, рукола и др.

За това вегетарианско ястие обикновено се комбинират няколко вида зеленолистни. В Гърция често се използват диви растения, които се събират в гората. Но ако не ги познавате добре, можете да използвате всичко, което харесате в близкия магазин.

Хорта враста е изключително практично ястие. От една страна, то се приготвя много лесно и бързо. От друга, това е лека храна, която можете да похапвате самостоятелно в горещите лета или да използвате като гарнитура на всякакви ястия. От трета, хорта е вкусна както топла, така и студена, както току-що приготвена, така и от хладилника. Голяма част от гърците държат в хладилниците си порции хорта, които могат да се похапват и за обяд, и за вечеря, и за лека закуска по никое време.

Не на последно място, ястието е изключително здравословно. Зеленолистните са пълни с полезни витамини, минерали и фибри, а начинът на приготвяне позволява да запазите голяма част от тях.

Ето колко е просто и лесно да приготвите хорта враста у дома.