« Защита

Какви са средствата за защита от утравиолетови лъчи, инфрачервена светлина, радиоактивни и комуникационни лъчения. Съществуват защитни фолиа за стени- екраниращи тапети и защитни фолиа за прозорци- прозрачни и огледални. 

Степента на защита от различните тупове лъчения за измерва с термини като VLT, IR, TSER, UV и още

Каква е разликата между VLT, IR, TSER, UV? Какво всъщност означава VLT, IR, TSER, UV? 

Източник: https://tintedfilm.com.my/whats-the-difference-between-vlt-ir-tser-and-uv

Какво е UV: ултравиолетово


UV: ултравиолетово
Ултравиолетовото е електромагнитно лъчение с дължина на вълната от 10 nm до 400 nm. UV радиацията присъства в слънчевата светлина и това е, което причинява най-много щети на нашите очи, кожа и мебели.

 

  

Какво е UVR


UVR: ултравиолетово отхвърляне
Процентът UV, който е отхвърлен. На днешния пазар на фолио за прозорци той може да достигне до 99%. Това е важен и един от основните моменти, които всеки трябва да търси, когато купува фолиа/цветници за прозорци.

 

  

Какво е VLT


VLT: Пропусната видима светлина
Пропуснатата видима светлина VLT е съотношението на видимата слънчева енергия (380 – 750 nm), която преминава през системата за остъкляване. Стойността на VLT е процентът на видимата светлина, който филмът/оттенъкът пропуска от екстериора на превозно средство, сграда или дом към интериора. Въз основа на вашите предпочитания, това определя колко светлина искате да въведете.

Колкото по-нисък е процентът на VLT, толкова по-тъмен е нюансът и толкова повече външна светлина блокира. Например, фолио/затъмняване на прозорци, което има VLT стойност от 5%, показва, че фолиото за прозорци позволява само 5% от външната светлина да премине през и да влезе, докато фолио с 50% VLT стойност позволява 50% от светлината от отвън да минеш.

На пазара, когато професионалистите говорят за филм/оттенък, те обикновено го идентифицират по цвета на филма/оттенъка и стойността на VLT (процент). Например въглен цвят с VLT от 5% е известен като въглен 5%. По същия начин, зелено оцветено фолио с VLT от 50% се нарича зелено 50%. Това ще ви даде основната представа за това как доставчиците на фолио за прозорци/цветници и магазините за търговия на дребно наричат своята продуктова гама. Така че, ако чуете някой да казва въглен 5%, вие автоматично ще разберете, че цветът е въглен и VLT е 5%, което означава, че вътре е доста тъмно, тъй като се допуска само 5% светлина.

  

Какво е IR и IRR


IR: Инфрачервен е инфрачервеното лъчение  с по-дълги дължини на вълните от тези на видимата светлина и следователно обикновено е невидимо за човешкото око.

IR инфрачервеното лъчение 

Понякога се нарича инфрачервена светлина. За да обобщим, не можем да го видим с очите си, но можем да го почувстваме. Това е основно топлина!

IRR означава отхвърляне на инфрачервена връзка

Общата инфрачервена светлина (IR), която е отхвърлена или отразена.

 

  

Какво е TSER


Какво е TSER (Total Solar Energy Rejected) или общата отхвърлена (отразена) слънчева енергия.

TSER или Total Solar Energy Rejected означава

процентът от общата слънчева енергия, която е отхвърлена.

TSER включва

и трите вида светлини:

  • видима светлина,
  • инфрачервена и
  • ултравиолетова.


Колкото по-висок е процентът на TSER, толкова по-висок е процентът на отклонената слънчева енергия. Повечето магазини за фолио за прозорци/затъмняване използват инфрачервеното отхвърляне (IRR) като ръководство за нивото на отхвърляне на топлината, но IRR покрива само 1/3 от TSER. В международен план TSER се използва като ориентир, тъй като е по-точен начин за измерване на отхвърлянето на топлина, тъй като включва и трите (видима светлина, инфрачервена и ултравиолетова).

 

  

Какво е PLY


PLY означението върху фолио се използва за показване на броя на отделните слоеве полиестерно фолио, които се използват в производствения процес за направата на конкретен продукт от фолио за прозорци.

Пример: 1-слоен продукт ще се състои от един слой полиестерно фолио, докато 3-слоен продукт ще бъде направен с три отделни слоя от различни видове полиестерно фолио.

 

  

Какво е MIL дебелина на фолио


MIL ДЕБЕЛИНА
Mil е мерната единица, равна на една хилядна от инча (.001”). По принцип, за да знаете колко дебел или тънък е даден филм/оттенък, ще трябва да се обърнете към Mil. 1 MIL = 25 микрона. Има много опции на пазара, вариращи от 2 милиона, 5 милиона до 12 милиона.