« Котлети по киевски (Котлеты по Киевски)

Котлети по киевски (Котлеты по Киевски)

Те са огромна популярност, на световната трапеза!

Котлетите по киевски (Котлеты по Киевски) са ястие придобило огромната си популярност по времето на СССР, но корените и са по-далеч назад във времето. Според най-правдоподобно звучащата версия рецептата за котлети от птици (Cotelettes de volaille) е била пренесена от Франция по време на управлението на императрица Елисавета (1741 – 1762), която изпраща млади хора във Франция да изучават кулинарния бизнес. Счита се, че френският вариант е измислен от известният френски готвач Никола Апер (Nicolas Appert).

След войната от 1812 г., когато всичко френско излиза от мода, котлетите са преименувани на “Михайловски”, тъй като се твърди, че са измислени от главния готвач на ресторант, разположен недалеч от двореца Михайловски. Рецептата бива забравена за дълго време и едва през 1947 г. един от киевските готвачи се възползва от нея, давайки на ястието ново име Котлети по киевски (Котлеты по Киевски).

За разлика от Котлетите по московски, котлети по киевски се правят не от кайма от цели пилешки гърди. На руски думата “котлета” всъщност означава кюфте, но при котлетите по киевски са наречени така заради облата форма на завършеното ястие.

Накратко казано котлети по киевски представляват пилешки гърди, които са начукани, за да придобият плоска форма, в които се увива парче масло и след това се панира в двойна суха панировка. Това е базовата рецепта, но има и вариации, при които в маслото се слагат различни подправки.

Характерно за оригиналната рецепта на Котлети по киевски е също, че към парчето пилешко филе се оставя костичката наричана на български “ядец” – това е онази разклонена костица с форма налатинската буква V. Това разбира се не е осъществимо при купуване на филета от магазина, така че ако желаете да спазите напълно оригинала ще трябва да купите бройлери и сами да отделите филето заедно с костиците.