« Тортия от картофи (Tortilla de patatas)

Тортия от картофи (Tortilla de patatas)

Наричана още-Испански омлет!

Испанската тортиля, която се нарича също и “испански омлет” е традиционно ястие от Испания и едно от емблематичните ястия в испанската кухня. Представлява омлет, приготвен с яйца и картофи, по желание включващ лук, понякога и чесън. Различава се коренно от мексиканската, която представлява тънка пшеничена, или царевична питка.

Сервира се със салата или като предястие или мезе. В Испания също се сервира и за закуска, а и студена като тапас.

Според една от легендите, по време на обсадата на Билбао, генералът на Карлистите Томас де Зумалакареги изобретил испанската тортиля като лесно, бързо и питателно ястие, за да задоволи недостатъчното снабдяване на армията. Въпреки че няма никакви доказателства за верността на таци легенда, изглежда, че тортилата е започнала да се разпространява приблизително по това време.

Според друга легенда рецептата е научена от испански затворници, заловени след битката при Монте Кларос по време на Португалската война за независимост през 1665 г. След победата на Португалия, повече от 6000 испански войници са държани в плен в продължение на 3 години до подписването на Договора от Лисабон от 1668 г. След освобождаването си, тези затворници пренесли част от културата на региона Алентейжу (Alentejo) в Испания, включително много кулинарни рецепти, сред които имало картофена пита с яйца, която се превръща в модерната версия на испанската тортиля