« Гаспачо (Gazpacho)

Гаспачо (Gazpacho)

Консумира се студена, а НЕ е таратор!

Гаспачо (Gazpacho) е много популярна супа от района на Андалусия (автономна общност на Испания), известна сега с това, че се сервира студена. В историята и има много различни влияния от Гърция и Рим, но също и от мавърската и арабската култури.

Оригиналната супа Гаспачо е била доста различна – смесен стар хляб, зехтин и чесън, с малко течност като вода с оцет, която се разбивала в хаванче. Добавяни били и различни зеленчуци и бадеми, каквито имало налични.

През вековете Гаспачо  еволюира в различни разновидности, като най-популярната е и най-известната днес се появява някъде към XIX в., на базата на домати, сервирана най-често студена. В някои региони в Испания, като La Mancha обаче се сервира топла.

На днешно време Гаспачо се е превърнала в общ термин за студена супа, която има зеленчукова или плодова основа или и двете, която има подобни подправки с традиционната.

Въпреки, че има много теории за произхода на Гаспачо, нито една от тях не е потвърдена и всъщност никой не знае откъде точно произлиза това ястие.

Според една версия, думата идва от гръцка дума за кутия за събиране на помощи в църквата, където хората поставят различни по форма монети но също и хляб.

Според друга думата “гаспачо” има много арабски корени. Испания е била контролирана от арабите мюсюлмани между 8-ми и 15-ти век.

Някои казват, че думата идва от еврейска дума “Газаз”, което означава разбиване на малки парченца.

Американскана журналистка и автор на кулинарни книги за испанската кухня, живяла много години в Андалусия – Джанет Мендел (Janet Mendel) смята, че вероятно идва от старата латинска дума „Caspa“, което означава фрагменти или малки парченца.

Както ще видим след малко, всички тези идеи са свързани с техниката на приготвяне на тази рецепта.

Има интересен испански идиом свързан с Гаспачо: “De gazpacho no hay empacho”, което означава, че нещо хубаво никога не е в повече.