« Сос Айоли

Сос Айоли

Свързват го със Франция, но е много популярен по-цялото средиземноморие!

Сос Айоли (sauce Aïoli) е средиземноморски сос, с основни съставки чесън и зехтин. Въпреки, че у нас най-често се свързва с Франция и по-точно Прованс, сосът всъщност е много популярен по цялото северно Средиземноморие – от регионите Валенсия и Каталуня, през Лангедок и Прованс, до Сицилия и Калабрия в Италия.

В модерния валиант на соса се използва и яйчен жълтък за да може сосът да емулгира. Тук, следвайки принципа си на придържане, колкото е възможно и известно до автентични рецепти, ще разгледам оригиналния вариант. При него консистенцията се постига само с чесън и зехтин, като се добавя сол за овкусяване.

Също така при класическата рецепта за сос Айоли се използва хаванче за смачкването на чесъна и емулгирането. Недостатък на този метод е, че зехтинът трябва да се добавя много бавно – буквално капка по капка. Това е определено по-трудният (но и по истински) начин. Изисква се много старание и търпение.

Днес обикновено се използва блендер, с който емулсирането се постига по-лесно. Според някои традиционалисти блендерът влошава вкусовите качества на сос Айоли.

Този сос се счита за универсално подходящ за риба и рибни продукти. Но не само:

Във Валенсия, Каталуня и Лангедок сос Айоли се консумира също и с оризови ястия като паеля.

В Прованс се сервира и с варени яйца, задушени зеленчуци и охлюви.

В Италия се сервира също и с ястия от картофи.