« Испански хляб кока (coca)

Испански хляб кока (coca)

Позволената и предпочитана дрога в Испания!

Испанският хляб кока е за каталунците това, което е пицата за италианците. Хлябът е толкова важен в Каталуния, колкото е и у нас – каталунците имат специална дума за човек, който обича хляб – panarra. Имат и песен за хляба.

Хляб кока е проста, вкусна и забавна храна – тънко тесто с овална форма, което служи като основа за най-различни гарнитури. Лесна е за приготвяне и със сигурност всички ще я харесат. Макар че доста държави имат подобно на пица ястие (например грузинското хачапури), кока е испанският вкусен вариант и за разлика от италианското изкушение, е еднакво вкусна както топла, така и студена.

Друга разлика е, че в плънката, която се поставя върху кока, не се слагат сирене и билки. Общо взето тя е по-проста като състав. Често върху нея се слагат само печени зеленчуци – например чушки, патладжан и лук, задушен спанак и др. Друг път се слага наденица, осолена треска, аншоа или колбас. В общи линии върху нея можете да сложите всичко, което обичате и намерите в хладилника. Кока де форнер (Coca de forner) пък е специален сладък вариант, глазиран с анасонов ликьор, който се похапва за закуска.

Рецептата, която ще представим тук, ще покаже как се замесва и пече тестото за кока. В края ѝ ще откриете няколко предложения за плънка, но можете и сами да измислите с какво да гарнирате вкусния хляб.