« Аджапсандал

Аджапсандал

Лесното и вкусно, вегетарианско Грузинско ястие!

Грузинската кухня е популярна със своите ястия с месо, но аджапсандал (აჯაფსანდალი) е изцяло вегетарианско блюдо. Приготвянето му е лесно, нужни са ви само зеленчуци, нарязани на едро, които да задушите с подправки. Но в него се съдържат целият букет главни аромати, типични за региона, и цялата свежест на лятото. Както и приятният дъх на патладжан. Освен всичко останало, заради начина си на приготвяне аджапсандал е изключително полезно ястие – то е леко, а при задушаването зеленчуците не губят от витамините си.  

Според легендата аджапсандал е измислено от овчарите, които прекарвали дни наред високо в планината. В началото те пекли на огън чушки и патладжан. След това ги намачквали на пюре, като добавяли билки и люти подправки. Така приготвеното ястие можело да се съхранява лесно и било удобно за похапване в движение, докато се движели след стадата. 

Днес аджапсандал е разпространен във всички кавказки държави, а рецептите са различни във всеки регион и дори във всяко семейство, като се предават от поколение на поколение от стотици години. В Армения например винаги добавят месо, докато грузинският вариант е постен, но пък често се сервира с отделно приготвено месо. Продуктите, които присъстват винаги, са печен патладжан и чушки.   Използва се и известната грузинска подправка, или по-точно смес от подправки – хмели-сунели.

Представяме ви класическата рецепта за грузински аджапсандал, но тя е толкова проста и гъвкава, че търпи малки модификации, които да я нагласят по вашия вкус.