« Супа харчо

Супа харчо

Говеждата супа с аналог във всички Кавказки страни!

Харчо-супата Харчо е национален грузински специалитет с аналози във всички кавказки страни. Основната съставка на това ароматно и вкусно ястие е говеждото месо, а не агнешкото, както в повечето други държави. Всъщност името на супата на грузински е  jrohis khortsi karrshot (дзрохис хорци харшот), което означава именно „говежда супа”.

Специален аромат на супата се придава с добавянето на грузинския сос тклапи или ткемали, направен от сливи. Него обаче е трудно да намерите готов. Затова можете да го замените със сос от нар, който има сходен кисело-сладък вкус.

Третата важна и особена съставка са орехите, които не са никак типични за този вид ястия, но са задължителни за супата харчо.

Както в повечето ястия от грузинската кухня, и тук има много пресни билки и подправки. Кориандърът, шафранът и коренът от магданозът придават на супата неповторим аромат и страхотен вкус. Участва и типичната грузинска подправка хмели-сунели, която със сигурност вече обичате.

Да приготвите супа харчо не е никак трудно, процесът прилича малко на приготвянето на борш. Отнема около 2 часа, но ястието със сигурност си струва.