« Свински пай (Pork pie)

Свински пай (Pork pie)

Ястието, което в Англия го хапват и за закуска!

Свински пай (Pork pie) е традиционен английски пай с месо. Състои се от пълнеж от грубо накълцано свнско месо и свинска мазнина, заобиколен от слой желиран свински бульон в тесто с коричка. Обикновено се предлага като лека дневна закуска и се сервира обичайно на стайна температура или студен. В някои региони обаче се сервира топъл, а понякога се серира като традиционен коледен обяд.

Историята на рецептата Свински пай (Pork pie) е объркваща и доста противоречива. Първата записана рецепта за пай със свинско месо се появява в средновековния ръкопис – колекция от средновековни английски рецепти, известен като Формата на Къри (The Forme of Cury), приписван на кралските готвачи от двора на Ричард II и публикуван за първи път около 1390 г.

Там е описана рецептата за “Mylates of Pork” много подобна  на пай със свинско месо, тъй като съдържа смляно свинско месо (“hewe pork al to pecys”) и се приготвя в обикновена сладкарска черупка. Има обаче и някои съществени разлики, като добавянето както на сирене, така и на яйца към подправената свинска смес, както и шафран.

Известна е и друга рецепта за свински пай от 14-ти век претендираща да описва оригиналния пай със свинско месо. Ястието се наричало Pig Pye и в него имало свинско, индийско орехче и други подправки. Можело да се консумира топло или студено, но добавянето на касис го отличава от днешните версии.

Тай-известните варианти са Мелтън Моубри пай, носещ името на градчето Melton Mowbray в графство Лейчестършир и Йоркширски свински пай (Yorkshire pork pie).