« Йоркширски пудинг (Yorkshire pudding)

Йоркширски пудинг (Yorkshire pudding)

Иконата на Английската кухня!

Йоркширският пудинг (Yorkshire pudding) е изключително популярно английско ястие, сервирано като гарнитура към различни меса и особено като част от т.нар. Неделно печено (Sunday roast). Представлява смес от брашно, яйца и мляко, подобна на тази за палачинки, която се пече на фурна във формички подобни на тези за мъфини, а понякога и в тиган.

Точният произход на рецептата за йоркширски пудинг е неизвестен, като общият консенсус е, че това е ястие, свързано със Северна Англия. Префиксът “Йоркшир” е използван за първи път в публикация на Хана Глас (Hannah Glasse) през 1747 г. в книгата Изкуството на готвенето, направено просто и лесно (The Art of Cookery made Plain and Easy).

Хана Глас, е писателка на готварски теми и става световно известна точно със споменатата книга и рецептата за йоркширски пудинг. Книгата е преиздавана многократно и остава много популярна и днес.

Защо обаче се нарича Йоркширски пудинг? Пйрвата ни асоциация, когато чуем думата “пудинг” е свързана със сладки десерти. Първоначално, през средните векове обаче пудингът е бил храна на базата насъстояща се от месо. По неясни причини обаче в края на 18-ти век тогавашните пудинги вече не са на базата на месо. Друга особеност е, че традиционният йоркширски пудинг се сервира с или преди основното ястие, а не като останалите пудинги, които са сладки и се сервират като десерт.

Първоначално Йоркширски пудинг често е бил сервиран и като основно ястие, заедно с английски лучен сос (Onion gravy) например. Това е така, защото в миналото месото е било скъпо и работническата класа не е можела да си го позволява често.