« Браун Уиндзор (Brown Windsor)

Браун Уиндзор (Brown Windsor)

Тя е любимата супа на кралица Виктория!

Твърди се, че любимата супа на кралица Виктория е била Brown Windsor (в превод “кафяв Уиндзор). Времената се менят, а с тях – и хората, и кулинарните им предпочитания. Най-обичаната супа днес вероятно е пилешката, но във викторианска Англия от началото на 19 век, а и десетилетия след това, най-известната супа е била браун Уиндзор. Според легендата това е била любимата супа на кралица Виктория.

Каква е любимата супа на кралица Виктория

Любимата супа на кралица Виктория всъщност има много версии, но основната ѝ съставка е говеждо месо, а отличителната подправка – капка вино мадейра. Разбира се, съдържа и задължителните лук, морков, брашно, ориз и силен говежди бульон.

На практика това не е най-лекото ястие, което можете да си представите. Всъщност е доста плътна и засищаща супа, която граничи с яхния. Според днешните англичани съставките не са нещо особено, цветът ѝ е странно кафяв, а самата тя носи повече топлина в студените дни, отколкото наслада на небцето. Затова в последните десетилетия става обект на доста шеги в редица английски и американски телевизионни поредици, които я заклеймяват като пример за типично ужасно британско готвене.

История на супата

Първата подобна рецепта за супа Уиндзор е публикувана през 1845 год. във влиятелната готварска „Модерният готвач“ от Чарлз Елме Франкатели , който е главен готвач на кралица Виктория от 1840-1842. Той я нарича супа от говежди джолан а ла Уиндзор. Тя е направена от джолан и всъщност е бяла. „Модерният готвач” се превръща в готварска библия за викторианските жени, които искат да подражават на кралицата. В същото време няма доказателства тази уж любима супа на кралица Виктория да се е появявала често на трапезата ѝ.

В следващите десетилетия се появяват вариации на рецептата на Франкатели. Типични рецепти с джолан и мадейра, понякога потъмнени до тъмнокафяв с карамел и лют червен пипер, се появяват в рецепта от Уордорф Астория и Оскар Чирки. Следват още много версии – с фасул, с овнешко, говеждо и ориз, ечемик и месо. Френският готвач Огюст Ескофие създава кремообразна супа Уиндзор в ресторанта на хотел Savoy в последното десетилетие на 19 век, а той е любимо заведение за английски кралски особи, включително принцът на Уелс.

И въпреки шегите, и въпреки че модерните изследователи твърдят, че уж любимата супа на кралица Виктория изобщо не е съществувала във викторианска Англия, тя все пак е доста вкусна. Опитайте тази британска класика. Пригответе се, ще ви отнеме малко повече време, но пък е много, много лесна.