« Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole)

Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole)

Странно име на едно невероятно вкусно Английско ястие!

Ястието-Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) е традиционно английско ястие със странно име, състоящо се от колбаси в тесто за йоркширски пудинг, обикновено сервирано с лучен сос и зеленчуци. Великобритания е известна със странно наречените си ястия, но Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) заема едно от първите места за странно наречена храна без ясна причина за името и. Има много спекулации за това как ястието е получило името си, но никое от тях не е доказано.

Първите сведения за Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) са от 18-ти век, като широко разпространено е мнението, че жаба в дупката е създадена като начин за консумиране на месо в бедните домакинства. Месото е била скъпа и луксозна стока, а семействата тогава са били големи, така че малкото месо, с което се е разполагало е трябвало да е част от по-голямо ястие заедно с евтини съставки.

Йоркширският пудинг съществува от малко по-рано през същия век, а ястията на базата на тесто като цяло са популярен начин за изхранване на семейството на ниска цена. Чрез комбиниране на месо (преди да се наложат надениците, в миналото са използвали гълъби, бъбреци и пр.) с тесто, което засища и запълва, както и със сос за придаване на по-характерен вкус се получило точно такова ястие.

Първото споменаване на Жаба в дупката (Toad-in-the-Hole) по име е в книга, наречена “Провинциален речник” (A Provincial Glossary), публикувана през 1787 г., където се споменава като “месо, сварено в тестена кора” (meat boiled in a crust). Може би най-важното споменаване обаче е в емблематичната “Книга за управление на домакинствата на г-жа Бийтън” (Mrs Beeton’s Book of Household Management), публикувана за първи път през 1861 г. Няколко рецепти предлагат различни меса, които могат да се използват за приготвяне на жаба в дупката, включително говеждо, бъбреци и овнешко.

Въпреки съществуващото схващане, няма сведения, че ястието някога е било печено с жаби, заместващи месото. Смята се, че препратката към жабите се отнася до приликата на външния вид с жабите, които чакат плячка в дупките си, а главите им се виждат над земята. Това определено е странно име за ястие, защото жабите се считат за неприятни същества и изобщо не са нещо, което събужда апетита.