« Маркетинг термини

Речник на най-използваните термини в маркетинга и тяхното значение на български език. 

Профил на идеален клиент (ПИК)


Какво е ПИК в дигиталния маркетинг? В дигиталния маркетинг ПИК е съкращение от  "профил на идеален клиент". 

  
какво означава »

USP


Уникално Предимство при Продажбата или USP  е термин, който се използва в маркетинга и рекламата, за да определи единствените характеристики или предимства на продукт, услуга или марка, които я правят уникална и различна от конкуренцията. USP е също така познат като Unique Selling Point или Unique Value Proposition. На български език се превежда още като изключително предложение за продажба или уникално предложение за продажба.

Основната идея зад USP е да се използва за да се предоставят ясни причини на потенциалните клиенти да изберат даден продукт или марка пред други налични алтернативи на пазара. USP се фокусира върху уникалните и преимуществени характеристики, които отговарят на конкретни нужди, желания или проблеми на целевата аудитория.

Някои примери за USP включват: Уникален дизайн: Продуктът има уникален и привлекателен дизайн, който го отличава от конкуренцията. Високо качество: Продуктът е изработен от висококачествени материали и предлага надеждност и дълъг живот. Иновативност: Продуктът предлага новаторски функции или решения, които го правят по-ефективен или удобен за потребителя.

Екологичност: Продуктът е произведен със съобразяване на околната среда и е отговорен към природата.

Персонализация: Продуктът предоставя възможности за персонализация, за да отговори на индивидуалните нужди на клиентите.

Отлично обслужване на клиентите: Марката се отличава с отлично обслужване на клиентите и грижа към тях след покупка.

1USP - Unique Selling Proposition, в превод от английски език Уникално Предимство при Продажбата

  
какво означава »