« Фоликулометрия

Фоликулометрия - метод за определяне, момента на овулация!

Фоликулометрия е метод за наблюдение на процесите на овулация. Разбира се фоликулометрията, е незаменимо изследване за проследяване на ефектите при яйчникова стимулация, в рамките на инвитро процедурите, но има и своето място при опити за зачеване по естествен път, където остава най-точният метод за определяне на момента на овулация.

Като процедура фоликулометрията представлява преглед с вагинален ехограф, който проследява развитието на доминантния яйчников фоликул. Самите фоликули са кухини, които се пълнят с течност по време на фоликуларната фаза. С нарастването им, в тях започва да се развива яйцеклетка. Присъствието и развитието на фоликулите в женското тяло е напълно естествен процес, свързан с правилното функциониране на яйчниците.

Необходимостта от проследяване на процеса на развитие на фоликулите и зреенето на яйцеклетката до настъпване на овулация става все по-осезаема. Причината е, че в голяма част от случаите на безплодие при жената се установява липса на овулация или дефект в процеса на узряване на яйцеклетката. В някои случаи, е възможно проблемът да настъпи и в последната фаза на менструалния цикъл – ако е налице къса лутеална фаза.