« Фоликулометрия- процедура

След неуспешните опити за забременяване, фоликулометрия е едно от първите изследвания, до които репродуктивните специалисти прибягват, когато въпреки активните опити за зачеване, не настъпва бременност. Фоликулометрията е неинвазивна форма на диагностика, при която се използва ултразвук с честота 1-10 MHz. В някои случаи, по преценка на лекаря, фоликулометрията е съпроводена с проследване на нивата на някои от женските полови хормони – FSH, LH, естроген и прогестерон.

9-10-ти ден от менструалния цикъл

Към фоликулометрия се пристъпва около 9-10-тия ден от менструалния цикъл, малко след като самата менструация вече е приключила. Ехографският преглед е винаги вагинален, тъй като направен през коремната стена, не би визуализирал необходимото. По време на самата фоликулометрия, Вашият лекар ще проследи три основни фактора:

  • Наблюдават се развиващите се фоликули, за да отчете дали сред тях има някои, отчетливо по-нараснали от останалите. Отбелязват се и техните размери, за да се проследят и при следващите прегледи с ехограф.
  • Измерва се и дебелината на маточната лигавица. Тя е важен фактор, отразяващ фазата от менструалния цикъл, така че структурата и дебелината ѝ винаги се взема предвид.
  • Третият фактор, значим по време на ехографски преглед за фоликулометрия, е количеството свободна течност, намираща се зад матката – в дъното на коремната кухина.

Последващите прегледи с вагинален ехограф, като част от изследването фоликулометрия, се провеждат през ден, до настъпването на овулацията.

10-16-ти ден от менструалния цикъл

В периода 10-16-ти ден от менструалния цикъл, през ден се осъществяват поне два вагинални ехографски прегледа. Точният брой изследвания е индивидуален за всяка жена, с оглед различната продължителност на менструацията и фазите на менструалния цикъл. Тъкмо в този период от време, все по-ясно доминантният фоликул се разграничава от останалите. Той ги изпреварва в темповете си на растеж. Нарастването му отново се проследява чрез измерване, до спукването му и фактическото настъпване на овулацията.

За да настъпи овулацията, фоликулът се спуква и освобождава зрялата яйцеклетка. Поради тази причина, след настъпването на най-фертилните дни, той губи овалната си форма и се превръща в жълто тяло. Фоликуларната течност, която изпълва вътрешността на доминантния фоликул, се освобождава и се събира зад матката, в дъното на коремната кухина. Това е и причината да е необходимо проследяването ѝ още по време на фоликуларната фаза. По същия начин, дебелината на маточната лигавица също се променя. Тя се удебелява, за да подготви тялото за имплантация на оплодената яйцеклетка. Това се случва чрез прикрепяне на яйцеклетката за вътрешната стена на матката.