« Астенозооспермия

Заболяването засягащо минимум 30% от мъжкото население!

Астенозооспермия е заболяване, което според най-новата информация в областта на медицината е в основата на почти 50% от мъжкото безплодие. Този термин означава спад в скоростта на движение на сперматозоидите в семенната течност или тъй нареченият еякулат.

При мъж болен от астенозооспермия, след полов акт сперматузоидите попадайки във влагалищито трябва да оплодят яйцеклетката и за това те трябва да се движат много бързо до целта си, докато киселата среда на вагината ги унищожи. Така че на този етап, ако се движат малко по-бавно, отколкото трябва да бъдат, те ще умрат, без да отидат дори на половината път.

Когто, мжът е здрав, броят на бързите сперматозоиди трябва да бъде поне 70%. В противен случай, възможността за оплождане е рязко намалена, т.е. възможно е да се говори за нарушение в мъжката репродуктивна система и необходимостта от проучвания.

Коварността на това заболяване се състои в това, че тя няма симптоми, а човекът дори не може да предположи присъствието му. Въпреки това, когато дойде време да зачене дете, той е изправен пред проблем.