« Астенозоспермия-диагностициране

Астенозоспермията, като заболяване, протича без никакви симптоми. За наличие на астенозоспермия може да се разбере само чрез специални процедури. Най-често срещаният начин за диагностициране е да се тества сперма. След провеждане на лабораторни тестове става ясно каква е причината за болестта, независимо дали е генетична или придобита!

След провеждане на теста ако астенозоспермията се дължи на генетиката и наследствените фактори, лечението в този случай ще бъде безсмислено. В тази ситуация става въпрос за безплодие. Ако причината се крие в други фактори, то дългосрочното лечение и приемането на различни лекарства ще спомогнат за подобряване на ситуацията и ще насърчат възстановяването.

Препоръчва се спермограма два пъти два пъти с интервал от 2 седмици, за да може лекарят да види динамиката на развитието на заболяването и да предпише по-правилно лечение. В допълнение, пълно изследване на пациента ще бъде извършено от лекаря, информацията за заболяванията и нараняванията, които биха могли да повлияят на разглеждания проблем, ще бъде въведена в амбулаторната карта.

В допълнение към даряването на сперма, лекар може да предпише едно от следните проучвания или комбинация от тях:

  • генетични изследвания;
  • тест за секреция на простатата;
  • анализ на проходимостта на семепровода;
  • Ултразвукова и Доплерова скротума;
  • проби за инфекциозни и възпалителни заболявания.

След тези манипулации и резултатите от спермограмата, лекарят ще определи наличието или отсъствието на патология, степента на астенозооспермия, ще направи окончателната диагноза и ще предпише цялостно лечение.