« Шкембе по римски (Trippa alla romana)

Шкембе по римски (Trippa alla romana)

Старо-традиционно ястие, предпочитано и в древен Рим!

Шкембе по римски (Trippa alla romana) е много стара рецепта, традиционно приготвяна по време на съботния обяд (тъй като събота е бил денят за колене на животни), като това е било такава силна традиция, че и днес в историческите тратории можете да прочетете табелата с надпис “Съботно шкембе” (Sabato Trippa). Тъй като е с високо съдържание на протеини и с ниска цена, шкембето е било ценно ястие, особено за по-малко заможната част от населението.

Въпреки, че някога Шкембе по римски (Trippa alla romana) е било популярно ястие сред най-бедните жители на Рим, днес е основна част от римската кухня. Това е част от quinto quarto (буквално „петата четвърт“ или карантията от закланите животни). Някога всяко животно било разделяно на четвъртини. Първата четвърт (primo quarto) се състояла от най-добрите разфасовки и те отивали при благородниците. Втората четвърт (secondo quarto) била за духовенството. Третата четвърт (terzo quarto) била за дребната буржоазия (или търговската класа), а четвъртата била за войниците. Всичко останало се наричало пета четвърт (quinto quarto) и се разпределяло между останалото население.

Шкембе по римски (Trippa alla romana) се приготвя с шкембе, бял лук, белени домати, моркови, бяло вино, сирене Pecorino Romano и листа от мента

Рецептата за шкембе по римски получава популярност в съвременната кухня благодарение на Елена Фабрици (Elena Fabrizi) – италианска театрална, телевизионна и филмова актриса родена и живяла в Рим, почитателка на това традиционно римско ястие.