« Как действат ваксините срещу Ковид - COVID?

Ваксините срещу Ковид - COVID действат като имитират инфекциозен агент – вируси, бактерии или други микроорганизми, които могат да причинят заболяване. По този начин имунната ни система се „учи“ да реагира бързо и ефективно срещу него. 

Традиционно ваксините постигат това, като въвеждат отслабена форма на инфекциозния агент, което позволява на имунната ни система да си изгради памет за него. По този начин имунната ни система може бързо да го разпознае и да го пребори, преди той да ни разболее. Ето и как са проектирани някои от ваксините срещу Ковид - COVID.

Други ваксини срещу Ковид - COVID са разработени с помощта на нови подходи, които се наричат ваксини с информационна РНК – или иРНК ваксини. Вместо да въвеждат антигени (вещество, което кара имунната ви система да произвежда антитела), иРНК ваксините дават на тялото ни необходимия генетичен код, за да позволят на имунната ни система да произведе самия антиген. Технологията за иРНК ваксините се изучава от няколко десетилетия. Те не съдържат жив вирус и не пречат на човешкото ДНК.