« Съсредоточаване/Медитация

Нищо не е показало такава ясна връзка с алфа вълните, като практикуване на съсредоточаване на мисълта върху тук и сега и медитацията. По-опитни практикуващи могат да генерират дори по-бавни мозъчни вълни от алфа. Изследванията показват, че Будистки монаси генерират гама мозъчни вълни, като се съсредоточават върху чувства на състрадание. Дори намаляването на външните стимули чрез затваряне на очите показва увеличение на алфа мозъчните вълни. Задълбочаването на дишането ви има подобен ефект върху мозъка ви.

Започнете, като наблюдавате фините промени, които се появяват, когато затворите очите си. Опитайте се да направите три дълбоки вдишвания и издишвания и да отворите отново очите си. Какви разлики чувствате? Да можете да разпознаете различното качество на това алфа вълново състояние и активно да го преследвате, е по-важно от всичко друго в тази посока.

Повечето от нас са заплетени в забързания начин на живот, който ни тласка в постоянно стресирано и тревожно състояние. Поради тази причина, практикуването на съсредоточаване на вниманието тук и сега и медитацията, са може би най-великият инструмент, който притежаваме за постигането на тази цел точно сега.