« Две е повече от едно

„Не може и едното, и другото“, „Не става омлет, без да счупиш яйцата“ и „Трябва да избереш едната страна или другата“.

Но винаги ли е така?

Имало ли е война, където и двете страни са неправи, конфликти, в които няма ясно очертани „добри“ и „лоши“?

Твърде често нашите врагове успяват да ни накарат да си мислим, че при конфликт трябва автоматично да приемаме онзи, когото те наричат „добър“, и без колебания да отхвърляме другата страна – въпреки онова, което в крайна сметка можем да спечелим, ако се съюзим с „лошия“.

  • Никога не оставяйте друг да ви избира приятели – или врагове.
  • Някои хора вечно са недоволни… бъдете от тях.

Две глави наистина мислят по-добре от една. Ако познавате мислите на врага не по-зле от своите, това удвоява шанса ви за победа.

Способността да виждате двете страни в спора ви позволява да манипулирате фактори от двете страни, да пригаждате мисленето си, за да компенсирате бързо променливите условия и да „пригодите“ мисленето на противника към вашите цели.

Точно тук максимата „опознай врага си“ – способността да мислите като него – определя дали ще се насадите на трон… или на пачи яйца.

Независимо дали я използваме или не, всички ние притежаваме способността да виждаме грешките, след като ги допуснем. Дори животните притежават тази „обратна прозорливост“ и се учат от грешките и злополуките.

Необходимо ни е да се сдобием с истинска предвидливост.

Римският бог Янус е двулик – в буквалния смисъл – което символизира способността му да вижда миналото и бъдещето. Янус е бог на вратите, следователно и на възможностите.

С никакви шаблони не можем да превърнем „препъникамъка“ в „крайъгълен камък“, да извлечем предимство от недостатъка или изобилие от недостига.

Това може да постигне само острият и съсредоточен поглед на нашата решимост.

И ние можем да използваме в своя полза обидите, които хората пазят тайно (и понякога не чак толкова тайно), като по този начин набираме „агенти“ за нашата кауза.

Следователно:

  • Недооценените могат да бъдат превърнати в наши доброволни агенти, когато им докажем колко високо ще бъдат оценени в нашия лагер.
  • Жертвите могат да бъдат утешени със „съчувствие“ и кораво рамо, на което да и поплачат.
  • Огорчените, смачканите и измамените могат да получат директиви за отмъщение срещу онези, които са ги излъгали, прегазили или просто не са осъзнали тяхната „очевидна гениалност“ – Врагът на моя враг е мой приятел.