« Какво представляват и какви са Африканските маски?

Навсякъде по света съществуват ритуални маски, но за някои райони те са много характерни и са станали популярни по цял свят. Такъв е случаят с Африка. Африканските маски се използват в маскаради и религиозни церемонии, като целта им е контактуване с духовете на дедите, праотците.

Направата на маските изисква изключително умение от страна на артиста. Такива артисти се обучават поколения наред в дадено семейство от майстори. Те също така са дълбоко ценени и уважавани в племето, именно заради тази си дарба. Африканските маски се използват и на маскарада карнавал, провеждан на Карибските острови.

Африканските маски се изработват от различни материали: дърво, бронз, мед, слонова кост, керамика, теракота или текстили. Много от тях са богати на цветове и представляват изображение на животно. Поверието е, че животното спомага за контакта с духовете. Така например в някои племена антилопата символизира земеделието и се счита, че е научила хората на неговите тайни.

В някои култури маските могат да отразяват и идеала за женска красота – извити вежди, тясна брадичка, черна коса и бадемови очи. Въпреки че маските могат да изобразяват женско лице, те се носят само от мъже и само мъже изпълняват ритуалните танци. Маски с притворени очи и линии около устата символизират спокойствие. Набръчкано чело означава мъдрост, а малка уста и очи означават скромност. Африканското изкуство на маските започва едва сега да се оценява и разбира.