« Какво е маска?

Предметът, който служи за прикриване на лицето, като може да има различни предназначения – например за защита или за развлечение.

Още от древността са познати маските. Тяхната основна употреба тогава е в театрални представления и религиозни обреди. Те се изработват от картон, дърво, пластмаса, плат, птичи пера, кожа или метал. Карнавалните маски например са в най-разнообразни цветове и могат да представят различни характери. Маските са също така съставна част на много от костюмите на Halloween.

В България е характерна традицията на кукерите – винаги с маски, често с чанове на пояса и с костюми с дълга козина. В периода между Месни и Сирни Заговезни (Сирница) в Източна България и между Коледа и Богоявление в Западна България улиците се изпълват със звуците и танците им. Според поверието по този начин се гонят злите духове.

Някои религии, особено мюсюлманската, изискват жените да носят специални „маски“, наречени фередже или никаб.

Отделни професии също изискват носенето на маски най-вече за защита. Такава маска например е противогазът, който може да предпази от химични и биологични оръжия или тази, носена при заваряване на метали. В много спортове също се изисква носенето на маски – като хокей и американски футбол.

Престъпниците (особено тези, които обират банки) носят маски, за да прикриват лицето си и да не бъдат разпознати.