« Супа окрошка Малки тайни

Тъй като е широко разпространена, супа окрошка има наистина много начини на приготвяне, в която разнообразието от продукти варира според вкусовете на всяко семейство. Въпреки всичко има няколко основни правила, зад които стои това, което се нарича окрошка.

За да придобие специфичния си вкус, месото в традиционната рецепта е от няколко вида и предварително се вари или пържи. В най-стария познат вариант се предпочита смес от свинско, пуешко и месо от тетрев (вид фазан), като обикновено е използвано останалото месо от вече приготвяни ястия. Днес супа окрошка се прави по-скоро с телешко и птиче месо или шунка.

Що се отнася до рибата, за супа окрошка са подходящи лин, есетра и щука, които имат неутрално месо без много кости. Тя предварително се сварява набързо и се нарязва на кубчета.

Квасът за супа окрошка е специален – това е бял квас, неподсладен, направен от ръжено брашно и евентуално добавки от елда и пшеница. В ежедневието обаче често за течната съставка се използват суроватка, разреден оцет, кефир, айран, бира и др.

В следващите редове ще ви представим бърза и лесна рецепта за супа окрошка. Използвали сме шунка, за да запазим рецептата бърза и лесна.