« Листни зеленчуци при анемия

Храни, като листните зеленчуци, особено тъмните, са сред най-добрите източници на нехемово желязо.

Това са:

спанак;
къдраво зеле (кейл);
рукола;
зеле колард (колар грийнс);
манголд.
Някои листни зеленчуци, като манголда и зелето колард, също съдържат фолиева киселина - витамин B9. Диета с ниско съдържание на този витамин може да причини анемия с недостиг на фолиева киселина (фолиевонедоимъчна анемия). Цитрусовите плодове, бобът и пълнозърнестите храни са добри източници на витамина.

При консумация на тъмнолистни зеленчуци, източници на желязо, има покачване на стойностите на минерала. Някои зеленчуци с високо съдържание на минерала, като спанака и кейла, също имат и високо съдържание на оксалати. Това са съединения, които предотвратяват усвояването на нехемовото желязо. Не трябва да се набавят нужните на организма минерали и витамини единствено и само от тези зеленчуци, а е препоръчително да се разнообразява с избора.

Витамин C помага на стомаха да усвои желязото. Яденето на листни зеленчуци с храни, които съдържат витамин C като портокалите, червените чушки и ягодите, може да повиши усвояемостта на минерала. Някои зеленолистни, като зелето колард и манголда, са добри източници както на желязо, така и на витамин C.